FOK! Het is maar internet

SunChaser
Kan één user een verschil maken op een multimediasite als FOK! Volgens sommigen wel. Omdat ik ooit stelde dat alles wat op FOK! te lezen valt door derden (of ik dat nu ben of een ander) ge- danwel misbruikt kan worden, zouden mensen nu niet meer hun ziel en zaligheid durven posten. Intrigerende stelling. Laten we die angst om je bloot te geven op FOK! eens afwegen tegen gezond verstand.


FOK! heeft naast een kleine honderdduizend users ook miljoenen bezoekers per week. Het gros komt hier uit tijdverdrijf. Of dat nu onder werktijd is, na schooltijd, voor het eten of tijdens de afwas, hier kun je gezellig kletsen over van alles en nog wat. Heb je een nieuwe fiets? Meld het hier. Is je hamster dood? Huil hier uit. Wil je praten over Balkenende of Irak? Roept u maar. En als je ADHD hebt dan vind je hier een luisterend oor en tips over hier mee om te gaan.

Tot zover niets aan de hand. Een internetforum is geschikt voor al dit soort dingen. Het is semi-anoniem, je kunt verwoorden wat je denkt en er zijn altijd mensen die hetzelfde voelen.
Gênant wordt het echter als je daadwerkelijk denkt dat dát wat je zegt op FOK! een verschil kan maken. Dat je verwacht dat je daadwerkelijk geholpen wordt. Natuurlijk, een hart onder de riem kan iedereen bij tijd en wijle gebruiken en een schouderklopje is onontbeerlijk zo nu en dan. Maar wie verwacht dat je leven een meerwaarde krijgt omdat iets op een internetforum staat, dan ben je toch wel erg naïef.

Want boven alles was en is FOK! een openbaar forum. Het is geen besloten vriendenkring waar slechts een handjevol mensen komt. Hier komen duizenden en duizenden mensen per dag met hun hersenspinsels, hun verborgen agenda’s en hun ei dat ze kwijt willen. Tel daarbij de lurkers op, misschien wel jouw familie, je vrienden, je collega’s.

Dat in je achterhoofd houdende, zou één user een verschil kunnen maken dat sommigen hier niet alles durven te posten? Of hebben sommigen gewoon gezond verstand.

Laten we dat gezond verstand van sommige users eens wegdenken. Users die alles maar dan ook alles op FOK! gooien. Relatieproblemen, ziektes, onzekerheden, angsten en verlangens. FOK! is uiteraard een discussieforum, maar betekent dat dat je alles zomaar kunt zeggen? Ik vind van niet, maar ik zal je niet tegenhouden. Maar verwacht niet dat iedereen begrip toont. Waarom zouden ze ook, 70.000 users betekent 70.000 meningen.

Natuurlijk, niemand zit te wachten op bijdehante opmerkingen als: "Is je hamster dood? Dan koop je toch een nieuwe?" Maar relativerende en nuancerende opmerkingen worden ook al snel gezien als respectloos geblaat. Terwijl dat vaak juist niet zo is. Want juist op een site als FOK! heb je relativering en nuancering keihard nodig.

Door de semi-anonimiteit kun je namelijk iemand best duidelijk maken dat hij of zij het anders moet aanpakken. Mensen nemen van onbekenden immers sneller dingen aan dan van naaste familie.
Maar nooit, ik herhaal: nooit! mag FOK! een surrogaat zijn voor het echte leven. Om je hart te luchten is dit een prima plek, zolang je beseft dat iedereen mee kan lezen, ook over vijf jaar.Maar als je een oplossing zoekt voor jouw probleem, dan verwijs ik je door naar je arts, vrienden (desnoods opgedaan op FOK!), je ouders of de psycholoog. Dit is maar internet. Zodra jij je pc uitzet sta je er alleen voor, zodra een ander zijn pc uitzet zal hij of zij niet meer aan je denken.

Het is maar internet, wat verwacht je er verder nog van? Dat je vrienden hebt hier? Misschien zijn er een paar in je echte leven gedruppeld, maar voor de rest, je bent hier op jezelf aangewezen. Zelfs van eventuele kliekjes waar je bijhoort kun je niet opaan, voor je het weet lig je eruit.

Rest de vraag, is dat alles een vrijbrief je asociaal te gedragen op FOK! Nee, natuurlijk niet. En daar komt de crew om de hoek kijken, de crew die users die over de grens gaan terugfluiten en zonodig de wacht aanzeggen. En dat werkt al vijf jaar prima. Iedereen gaat wel eens te ver, maar na een periode van niet kunnen posten krijgt iedereen weer een kans. Want het blijft maar internet.


Kun je hier alles zeggen zonder dat je denkt dat iemand je er ooit negatief op zal aanspreken? Dat denken is net zo naïef als al die meisjes die hier hun foto plaatsen en denken dat het nooit elders op het internet terechtkomt. Het is maar internet. Zolang de meeste users dit zich terdege beseffen is er niets aan de hand. Het is gezellig hier, de sfeer is goed, en belangrijker, FOK! is groter geworden maar nooit veranderd. De verharding waarover sommigen spreken is er niet. Het is altijd gebleven wat het altijd is geweest: een virtuele ontmoetingsplaats waar jij en ik onze kostbare tijd aan besteden. Niet meer en niets minder.

Het is maar internet.