EK Dagboek deel 1: Wie stopt de Fransen?

Michel (methodmich)
Vandaag is het dan eindelijk zo ver. Het EK voetbal gaat beginnen. Na de afsluiting van de eredivisie en de Europacupfinales is het toernooi echt gaan leven bij mij. Meestal begint dan als de eerste voorlopige selecties binnen druppelen. Vanaf dat moment kan het discussiëren beginnen. Waarom die speler wel en die niet? Welke ploeg heeft de sterkste selectie? Nog voor de aftrap van het toernooi is er een gedoodverfde kampioen: Frankrijk. De vraag voor het EK luidt dan ook: wie stopt de Fransen?

De overige 15 landen zijn in te delen in groepen, die gaan van volstrekt kansloos tot gevaarlijke outsiders. De groep volstrekt kanslozen bestaat uit vier landen. Gezegd moet worden dat het voor de meeste van deze landen al een prestatie op zich was om zich te plaatsen. Griekenland bijvoorbeeld, dat de kwalificatiepoule wist te winnen, terwijl vooraf getwijfeld werd of men wel bij de eerste twee zou eindigen. De Grieken lijken kansloos, omdat de coach vast houdt aan de mannen die de kwalificatie afdwongen en daardoor spelers die op basis van hun laatste seizoenshelft wel in aanmerking kwamen voor een selectie negeerde en spelers die er niet voor in aanmerking kwamen wel opriep. Al net zo kansloos zijn de Russen. De aloude voetbalwet “hoe bleker en mistroostiger de Rus, hoe lastiger de klus” geldt de laatste jaren toch al minder en voor deze onevenwichtige selectie, die voor ongeveer de helft uit middenvelders bestaat, al helemaal niet. Zwitserland is ook volslagen kansloos. Dit enigszins kleurloze elftal won dan wel de kwalificatiepoule, maar zal waarschijnlijk weer net zo snel thuis zijn. Ook voor de Letten dreigt dit scenario. Hoe knap de prestatie ook is om Turkije te kloppen en hoeveel sympathie dit kleine landje ook mag genieten, meer dan drie duels zitten er niet in het vat.

Een grote categorie landen zal knokken voor de kwartfinaleplek en dan tevreden kunnen zijn. Dit gaat op voor zo’n beetje heel groep C. Italië lijkt en blijkt waarschijnlijk de sterkste in deze poule en vervolgens mogen Zweden, Bulgarije en Denemarken uitmaken wie er mee gaat naar de kwartfinale. Voor alle drie valt iets te zeggen. De Denen krijgen altijd sympathie van veel voetballiefhebbers, maar het leuke is er wat van af. De technisch vaardige spelers leggen het bij de Denen tegenwoordig af tegen de fysiek sterke dravers, hetgeen zeer jammer is. Zweden kan ook wat steun uit Nederland wegdragen. Heerenveen-fans zullen juichen voor “hun” Hansson, Edman en Selakovic, Ajax-supporters willen genieten van Ibrahimovic, terwijl de Feyenoorders onder ons nog altijd kippenvel krijgen van de naam Henke Larsson. Mochten de Zweden ook nog enkele bevallige blondines in de tribunevakken hijsen, dan stijgt de voorkeur van de Nederlandse man voor een Zweedse kwartfinaleplek nog eens aanzienlijk. Bulgarije is wat minder bekend, maar met Martin en Stilian Petrov en spits Berbatov heeft deze ploeg enkele prima voetballers in de selectie. Ik geef daar toch licht de voorkeur aan.

In groep B is Frankrijk verzekerd van de eerste plaats en zullen Kroatië en Engeland uit moeten maken wie tweede wordt. De Kroaten zijn technisch vaardig en tactisch behoorlijk slim. Ze willen oogsten met een nieuwe generatie voetballers. Engeland is altijd populair, maar heeft een bijzonder matige selectie. De defensie lijkt stuurloos nu de beste stuurman, Rio Ferdinand, verplicht aan wal moet staan, de keeper is altijd goed voor vreemde capriolen en tienerster Rooney moet eerst maar proberen de druk waar te maken. De veelbejubelde Beckham werd het afgelopen seizoen alleen geprikkeld door Rebecca Loos en het lijkt er niet op dat hij op het EK ineens wel goed voor de dag gaat komen. Kroatië dus maar door.

Nederland zit in hetzelfde schuitje. Tsjechië lijkt in onze poule de beste ploeg, zodat wij met de Duitsers moeten strijden. Die zijn aandoenlijk slecht momenteel, maar het blijven Duitsers. Bovendien, wij hebben een gammele defensie, een middenvelder met grootheidswaan, spitsen die in de nationale ploeg het doel zelden vinden en twee vleugelspitsen zonder spelritme. Het zal een helse klus worden om tweede te worden. De Tsjechen zouden dus wel eens een eind kunnen komen, maar ze hebben de verdediging ook niet meer zo op orde en lijken in de breedte niet sterk genoeg.

Dan blijven er nog drie landen over die de Fransen kunnen bedreigen. Portugal heeft een opwindend elftal, dat met vleugelspitsen, opkomende backs en een aanvallende middenvelder speelt, maar moet afrekenen met de immense druk van het thuisfront. Bovendien heeft de ploeg op toernooien iets te vaak de kenmerken van een goedige bij: veel zoemen, maar zelden steken. Vermoedelijk redt men het dus net niet. Zo ook Spanje. Al jaren komen ze met sterke selecties naar de toernooien, al jaren gaat het toch weer ergens mis. Er is geen enkele reden te bedenken waarom het nu niet weer fout gaat op beslissende momenten, dus ondanks de aanwezigheid van enkele toppers wordt Spanje het niet.

Slechts Italië is volwassen en goed genoeg om Frankrijk te verslaan. De Italianen groeien vaak in toernooien, hebben altijd een prima verdediging en hebben enkele prima aanvallers bij zich. Coach Trapattoni heeft een schat aan ervaring en kan met zijn selectie vele kanten op. De oefencampagne wijst uit dat hij vooralsnog de juiste kant op gaat. Maar toch, die Fransen… Ze kunnen het zich veroorloven om uitstekende voetballers niet eens te selecteren, hun reservespelers vormen een elftal dat ook Europees kampioen kan worden, ze hebben Zidane en Henry…

Ik zie eigenlijk niet in waarom Frankrijk de titel niet zal gaan pakken. De ploeg lijkt er klaar voor. Ik roep bij deze dan ook de Fransen nu al uit tot kampioen en ben benieuwd wat er tijdens dit EK gaat gebeuren. Staat er een land op dat kan verhinderen dat Marcel Desailly op 3 juli de beker de lucht in gaat houden? Ik wens alle deelnemende teams nu al veel succes. Op een mooi toernooi!