De zelfoverschatting van het individu

Thijs (Tony_Montana67)
Column door kastanova

Laatst vertelde iemand me namelijk dat hij geen Marlboro meer rookte en geen Coca Cola meer dronk, omdat hij tegen de Amerikaanse bezetting van Irak was en een signaal wilde geven door geen Amerikaanse merken meer te kopen.
Dacht hij nu echt dat er bij Bush een belletje gaat rinkelen als iemand in een klein dorpje in Europa plotseling 3 pakjes Marlbora gaat kopen?
Niet bij Bush, niet bij het oorspronkelijke Amerikaanse hoofdkantoor, niet bij de Europese fabrikant en hééél misschien wel bij de man die bij het tankstation achter de kassa staat, maar ook dat lijkt me onwaarschijnlijk.
Vervolgens kreeg ik het verwijt dat er door mensen zoals ik nooit iets zal veranderen en het mij kennelijk niet boeide hoe de wereld ten onder ging.
Tja, ik denk dat er nu nog mensen zullen lezen die denken, goh ja, dat is misschien ook wel een rare denkwijze van die vent.
Maar daarna vertelde ik hem dat het hele "Een goed milieu begint bij jezelf" me ook totaal niet interesseerde.
Heel mooi dat andere mensen bijvoorbeeld wel de batterijen scheiden, maar ik doe het niet, ik ben er simpelweg te lui voor.
En tuurlijk, ik zóu het wel kunnen doen, maar wat de neuk bereik ik er in godsnaam mee?
Blijven er dan spontaan meer bomen staan in de bossen, sterven er minder beschermde diersoorten uit? Wát schiet ik er mee op?!
En weer het verwijt; Als iedereen er zo over dacht, zou de hele wereld naar de kloten gaan!
Euuh, ja, maar gezien je kritiek en gezien het feit dat niemand er zo als mij over denkt, geeft al aan dat jullie en waarschijnlijk een groot deel van de rest van de wereld kennelijk wel het afval scheiden, dus die ene batterij die ik bij het afval gooi, zal weinig uitmaken.

Ook zoiets, vluchtelingenhulp en dan met name de benefietavonden en dergelijke.
Eén keer in de zoveel tijd komt er weer een Nederland voor Unicef of iets dergelijks op tv en massaal gaat heel Nederland een tientje storten.
Het geweten is weer gesust, men ziet zichzelf als barmhartige weldoener en de komende jaren, tot de volgende landelijke actie over een jaartje of 4 hoeft ze niets meer te doen, helemaal toppie.
Heel mooi en het helpt vast wel enigszins, maar ik doe er niet aan mee, dat ene tientje van mij zullen ze toch niet missen op die paar miljoen en de rest van Nederland laat zich heus niet door mijn weigering weerhouden om een tientje te storten voor een schoon geweten.

Tja, ik kom er weer een beetje vanaf als een egoïstisch kutventje dat niets voor zijn medemens over heeft en alle verantwoordelijkheid op anderen afschuift en dat is natuurlijk ook wel enigszins waar, maar toch zou ik graag een kanttekening plaatsen.

Ik doe namelijk wél wat voor de medemens, maar ik wil simpelweg diréct resultaat zien.
Een omaatje dat slecht ter been is uit de bus helpen bijvoorbeeld; onbetaalbaar, het gezicht van zo'n oud besje als ze zomaar geholpen wordt door een ongeschoren, toch niet al te vriendelijk uitziend mannetje zoals ik.
En ja mensen, ik heb zelfs een aantal keren zo'n 40 kilometer gelopen om geld in te zamelen; ik heb een leuke dag met een aantal vrienden en het geld ging naar een vent (een pastoor nog wel!) die ik persoonlijk kende, die er persoonlijk mee naar Afrika zou gaan om een waterput neer te zetten daar, dus iedereen blij.
In mijn ogen beter dan organisaties waar de helft van het geweten sussende, gedoneerde geld aan de strijkstok van de directeuren blijft hangen.

Maar feit blijft dat ik mijn batterijen niet apart inlever en ook m'n papier niet van het afval scheid.
Bij deze zou ik dan ook van de gelegenheid gebruik willen maken, om de mensen die het afval scheiden en iedere vier jaar een tientje doneren, van harte te bedanken, dankzij jullie is mijn egoïsme te verwaarlozen.