Ontbijtnieuws versus avondnieuws?

Celestien
's Morgens is het een ander geval. Dan kijk ik bijvoorbeeld vaak naar het ontbijtnieuws op RTL 4. Nu niet meteen overeind springen en roepen dat je daar drie keer per kwartier dezelfde berichten voorbij ziet komen. Wees gerust, hier ben ik van op de hoogte, en ja, je hebt helemaal gelijk. Maar toch is juist dit ontbijtnieuws een goed voorbeeld van hoe je het nieuws leuk kunt maken om naar te kijken. Jan de Hoop is trouwens niet de reden dat ik iedere ochtend braaf afstem op RTL 4. Ik vind hem een hele sympathieke nieuwslezer, maar dat terzijde. Nee, 't is meer het nieuws wat Jan brengt wat mij interesseert. Op de één of andere manier lijk je 's morgens namelijk ander nieuws voor je kiezen te krijgen dan 's avonds. Nu kan het zijn dat ik tegen het krieken van de dag nog niet helemaal alert ben, maar toch nog wakker genoeg om het verschil te zien tussen het ochtend en het avondnieuws.

Zo zag ik afgelopen week een twintigtal duikers uit Maleisië een nieuw record 'onderwater-schilderen' vestigen. Niet echt Guinness Book of Records materiaal, maar toch wel erg leuk om te zien. En twee weken geleden verraste het ontbijtnieuws mij met een wel heel avontuurlijk Schaap dat erin geslaagd was om zes (!) jaar uit de handen van een schapenscheerder te blijven. Koud zal hij het in ieder geval niet hebben gehad, als je die vacht zo eens bekijkt.



Voor de liefhebbers: het bewuste schaap Shrek


Nu ga ik overigens niet beweren dat er 's morgens alleen maar vrolijke berichten voorbij komen. Ook hier wordt het wereldnieuws behandeld en wordt er ingegaan op de hedendaagse problematiek in Azië. 't Is alleen dat ik de afwisseling met wat luchtiger nieuws zo leuk vind. 'Aangenaam' is misschien een betere benaming ervoor.
Zullen ze er trouwens rekening mee houden, de mensen van de redactie? Wie weet is het wel zo dat er in de vroege ochtenduren expres geen té beladen berichten op televisie verschijnen. Rekening houdend met ontwakend Nederland wat tijdens het ontbijt niet zit te wachten op martelverhalen. Het zou zomaar kunnen dat de nieuwsfeitjes daarom niet altijd even serieus zijn.

Hoe anders is het journaal wat tegen de avond voorbij komt...
Irak, Palestijnen, Bush, een dreigende kabinetscrisis, vakbonden, de Europese Commissie die vindt dat Nederland niet genoeg bezuinigt (Pardon???) en ga zo maar door. Ik zie de nieuwswaarde er echt wel van in, maar is het geen idee om -net als 's morgens- af en toe een luchtig bericht te laten passeren? Door al dat serieuze gedoe heb ik na afloop van het journaal het idee dat het allemaal kommer en kwel is in deze wereld, en dat is natuurlijk niet zo. Er gebeuren genoeg andere dingen die de moeite waard zijn om te tonen: vrolijke dingen, mooie gebeurtenissen, goed nieuws! Ik zie het wel eens langskomen, hoor. Daar niet van. 't Is echter zo summier, terwijl de oorlogen en problematiek zo breed belicht worden.

Naar mijn idee is er dus inderdaad een groot verschil tussen het ochtend- en avondnieuws. Waarschijnlijk zelfs bewust zo geregeld omdat de meesten -zoals eerder gezegd- 's morgens geen zin hebben in ellende op de buis. Persoonlijk ben ik daar blij mee. Want als dat wél het geval zou zijn, dan ging de televisie 's morgens niet eens aan. Een lekker deuntje in de ochtend is ook altijd fijn. Genoeg cd's aanwezig, dus dat is het probleem niet. Of je zet de computer aan. Da's ook een idee. De Frontpage heeft namelijk ook die leuke manier van nieuws afwisselen. Voor iedereen zit er wel een artikel tussen wat interessant is, en dat is nu precies de bedoeling.