Heel Nederland aan de muisarm

Thijs (Tony_Montana67)
Column door Briefcase



Volgens mij is het de ziekte van de toekomst: RSI. Het is zo langzamerhand een aandoening die bij iedereen bekend is. Veel mensen hebben het wel (gehad) of hebben iemand in hun omgeving die het lijdend voorwerp is.

Als jongere dacht ik dat het allemaal wel mee zou vallen, aangezien ik van mijn omgeving steeds te horen kreeg dat mijn spieren nog jong en vitaal zijn. Maar dat viel even tegen. Het begon met een lam gevoel in mijn arm wanneer ik lang achter de computer zat. Maar daar bleef het niet bij en het werd pijn.

Als callcenter-bobo is het niet echt praktisch om de hele dag met pijn in je arm te lopen, dus je meldt het bij je werkgever. Jammer genoeg was mijn werkgever niet van mening dat het iets is waar het bedrijf enig aandeel in had en het was dus mijn probleem. Natuurlijk onderneem je dan actie en zoek je hulp bij de huisarts en krijg je fysiotherapie. Maar het mocht niet baten en ik was mijn baan kwijt.

Nu zijn er veel jongeren zoals ik die tegen hetzelfde probleem aanlopen. Ze zitten meerdere uren per dag achter hun PC en huldigen het principe; “Dat gebeurt mij niet”. Repetive Strain Injury is het gevolg van lang dezelfde bewegingen maken. Dat snapt iedereen, maar dat het tussen je oren zit was nieuw voor mij. Althans deze conclusie kwam ik een aantal keren tegen.

Veel mensen vinden blijkbaar dat RSI een soort burnout is die zijn weerslag heeft op je lichaam. Nu is bij een flink aantal mensen de overtuiging overheersend dat dit soort “ziekten” aanstellerij is en dat het vanzelf wel weer over gaat.

Maar ik denk dat we het wat serieuzer moeten gaan nemen. Tegenwoordig zitten meer en meer mensen een flink aantal uren achter hun systeem en dat kan niet gezond zijn. Digitalisering en internet zijn niet meer weg te slaan uit het gemiddelde gezin en iedereen maakt er gretig gebruik van. Prima, het bevordert de ontwikkeling en dat is voor iedereen goed.

Ik denk dat we nu moeten stilstaan bij het feit dat de groep RSI-patiënten in hoog tempo zal groeien. Een simpel optelsommetje: te veel gebruik maken van een computer verhoogt de kans op RSI. Kinderen maken steeds meer gebruik van de computer en zullen dus sneller RSI ontwikkelen. Dat betekent dat de bekende muisarm een flink deel van de kinderen zal lastigvallen.

Het zou goed zijn dat basisscholen en het middelbaar onderwijs kinderen voorlichting gaan geven over gezond computergebruik, voordat half Nederland straks met RSI in de ziektewet zit.