"De jeugd van tegenwoordig" Opa Kasta style [Pt. 1

Thijs (Tony_Montana67)
Column door kastanova

Het is inderdaad een rage om, zodra je te oud bent om dronken een zojuist opgescharreld 14-jarig meisje te neuken in een ondergekotst portiekje, te gaan klagen over de achteruitgang van de hedendaagse jeugd.
In mijn geval ligt het echter anders, ik ben nog niet te oud om een sletje van de straat te trekken en drink me nog regelmatig een delirium.
Hetgeen mij echter irriteert is de mate waarin de jeugd lijkt de debiliseren.
En hoewel ik zo'n 5 jaar geleden zelf nog tot de "jeugd" behoorde snap ik echt niet hoe groot de kloof in zo'n korte tijd is geworden.

Ikzelf kende in mijn jeugd slechts 2 mensen die echt geleden moeten hebben aan hersenafstervend zuurstofgebrek bij de geboorte en dat op de toch honderden mensen die ik tijdens mijn jeugd tegenkwam.
De ene kon kachel en televisie nog niet juist spellen en heeft ooit eens mijn brommer in brand gestoken.
Iemand zei voor de gein dat hij de lekkende benzine uit m'n tank aan moest steken en zoals het een rasechte zwakbegaafde betaamt, deed hij het zonder na te denken.
De verbaasde blik toen vervolgens de hele brommer in de hens vloog was dan ook tekenend voor zijn stupiditeit.

De andere kreeg het voor elkaar om bij de Cito-toets* een percentage van 3% met betrekking tot juist geantwoorde meerkeuzevragen te behalen.
Zelfs als je alle vragen met je ogen dicht beantwoordt, heb je in theorie nog een percentage van 25%, maar hij kreeg het dus voor elkaar om vrijwel alles consequent fout te beantwoorden.
Ook had hij een hekel aan de tandarts, dus daar ging hij simpelweg maar niet naartoe; vorig jaar op 21-jarige leeftijd heeft hij een kunstgebit gekregen.
Tja, aangezien zijn ouders het allemaal goed vonden weten we direct waar zijn geniale genen vandaan komen.

Grappig detail is dat geen van beiden ooit is blijven zitten op de basisschool; hun ouders kwamen op school, hielden een preek over het contact kwijtraken met zijn vriendjes als hij zou blijven zitten en dat hun zoon slechts even in een dipje zat.
Desnoods werd er een overleden familielid bijgehaald om het dipje kracht bij te zetten.
Vervolgens, als hun smeekbedes hun werk hadden gedaan, kwamen ze aan het begin van het volgende schooljaar een bloemetje langsbrengen voor de leraar als bedankje.
Dat hun zoon dus elk schooljaar een blijvende achterstand behield en dus in principe elk jaar voor lul naar school ging is een klein detail.
Godzijdank zagen de leraren dat na verloop van tijd zelf ook in, waarna geen smoesje meer hielp en leerlingen gewoon het jaartje over mochten doen als ze "Kees" en "Miep" niet correct konden spellen.

Helaas zijn de ouders sindsdien creatiever geworden, niet in de laatste plaats dankzij de geiten wollen sokken psychologen, die in ruil voor een beetje subsidie, op elk kind wel een psychische stoornis weten te plakken.
Spelt een kind "Riek" als "Ryc"?
Hoppa, hij is niet gewoon achterlijk, maar dyslectisch, meer aandacht geven, dan komt het allemaal wel goed.
Kan hij in de les niet meekomen?
Ah gossie, contactgestoord, zet er een paar extra mensen op!
En zo zijn er tig stoornissen waarmee men de schaamte voor hun, beneden het gemiddelde intelligente kind, goed weten te praten.

Tja, de ouders kunnen op verjaardagen fijn zeggen dat hun kind nu Havo doet, dat het kind niks snapt van de leerstof en consequent niet mee kan komen is bijzaak.
En als hij dan ooit eens teruggeplaatst wordt naar de Mavo of VMBO dan ligt het niet aan het kind zelf, maar aan de bezuinigen in het onderwijs waardoor hun kind niet genoeg individuele aandacht kreeg en dus benadeeld werd door zijn stoornis.
Nou ouders van Nederland, hier een wijze tip; laat hem naar de school die zich op zijn niveau richt en er mee om weet te gaan, zodat het kind niet een nog grotere achterstand oploopt., oftewel zet uw eigenbelang en eergevoel eens opzij en houd rekening de belangen van het kind.