Doe maar gek, dan doe je al gewoon genoeg

Jan-Willem (Eb)
Mensen willen graag anders zijn. Zelf heb ik ook m'n hele puberteit geprobeerd om aan de hele wereld te bewijzen dat ik toch écht wel speciaal was, dat ik iets had wat niemand anders kon. Hiervoor ben ik begonnen aan een ontelbaar aantal obscure hobbies en muziekstijlen. De meeste hielden het niet lang uit, omdat óf andere mensen het beter konden, óf er wat beters langskwam, óf het toch wat moeilijker was dan ik dacht.

Totdat ik erachter kwam dat ik niet de enige was.

Iedereen heeft wel een speciale 'gave' lijkt het. Iets dat iedereen moet zien. Iets dat mensen vervolgens zo hard mogelijk negeren als het echt goed is. Want mensen hebben niet veel ruimte om zich heen voor anderen die specialer zijn dan zijzelf. Helden mogen. Helden zijn speciaal, anders, ver weg en als het kan nog dood ook. Maar binnen de 'echte' wereld moet niemand het wagen om beter te zijn in de obscure hobby die mensen voor zichzelf gekozen hebben.

Ik vind het eng om te bedenken dat het grootste kuddegedrag van de mens de wil is om anders te zijn. En dat heeft intussen al geleid tot verzamelaars van houten namaakkabouters, paalzitkampioenen, fyrljeppen (geen idee of ik het goed schrijf) en bedompte stripfiguurheld-'action figure'-verkoopzaken.

Een tijdje geleden is uit een onderzoek gekomen dat Nederlanders in de top 5 staan van de meest individualistisch ingestelde mensen op de wereld. Het zal komen doordat de mensen hier zo gigantisch dicht op elkaar wonen. Of misschien doordat in een land dat al eeuwen bezig is met handel veel meer als normaal wordt gezien.

Hoe dan ook; vanuit Amsterdam, dat hierna zo'n beetje de titel 'freak capital of the world' zou mogen krijgen, vraag ik me weleens af of dit gedrag niet wat te ver is doorgegaan. Sinds de ontkerkelijking en de hippietijd is het aantal hanekammen, muts-sokken en sleutelbeenpiercings dramatisch gestegen. Niemand in de jaren zestig bedacht zich dat hij of zij liever de hele dag in latex rond wilde lopen.

Nou lijkt mij zo'n hanekam niet heel handig als je in een auto wil zitten. En als je vol met piercings hangt moet je eens proberen door Schiphol heen te komen zonder overal metaaldetectoren af te laten gaan. Dus functioneel is het niet. Hoogstens een 'statement'. Maar tegen wat? Over 10 jaar krijgen de mensen met hanekammen kinderen. En hoe moeten die zich afzetten? Gaat iedereen met peniskokers rondlopen? Of misschien gaan we wel allemaal staarten en vleugels laten implanteren.

Ik vind het allemaal wel best. Vroeger geloofden mensen in een hogere macht, nu doen ze dat in zichzelf. En je kan moeilijk geloven in jezelf als je niet speciaal bent. Als mensen daar nou gewoon mee doorgaan, dan ga ik proberen mezelf speciaal te vinden omdat ik probeer daar niet aan mee te doen.