Column: Idols - Op de Bank met Negen Oordelen

Jerre (Jerruh)
Schattigheid

Kleine, lieve meisjes die goed kunnen zingen, doen het goed in de muziekwereld. Met deze gedachte zal Fardoe vast deel hebben genomen aan Idols. Gewapend met twee blauwe, twinkelende ogen en schattige knijpbare wangetjes, trok ze ten strijde in deze derde workshopronde. Toch vond de jury de koedliewoedlie-factor van het lieve meisje te hoog en vonden de kijkende Nederlanders dat Fardoe geen recht had op een plaats in de finale. Ook de wildcardronde kwam buiten bereik, waardoor Fardoe haar schattige imago nog twee jaar in de ijskast zal moeten stoppen. Overigens laten popsterren als Britney en Justin zien, dat schattigheid zomaar om kan slaan in overdreven seksualiteit. Fardoe zal eerst het klappen van de zweep moeten kennen voordat ze er zelf mee gaat meppen.

Stoïcijnsheid

Staren en denken. Denken en staren. Wees vooral stil. Zo ontstaat het mysterie rond je persoon. Als je op een bank zit met negen andere kandidaten, terwijl een blondine in de camera schreeuwt dat jij in de finale zit, wees dan relaxed. "Chill it", dacht Boris op dit moment. De hele avond ging aan hem voorbij. Voor Boris was dit één van de avondjes waarop zijn talent in optreden werd bevestigd. Jammer voor Boris dat dit niet de eerste bekentenis in talent was. Voor Boris zat er niets anders op dan staren en denken. Staren naar het publiek en denken aan een nieuwe act voor in de finale. Boris moet alleen oppassen dat zijn stoïcijnse houding hem geen parten gaat spelen. Een open boek leest nu eenmaal makkelijker dan de kaft van een gesloten exemplaar.

Gezelligheid

Gooi een flinke lach richting het publiek en zing de sterren van de hemel. Dat zijn twee dingen die in je voordeel kunnen werken. Maar als je er ook nog eens een dosis aangename gezelligheid tegenaan gooit, krijg je ook veel lachende gezichten bij het publiek. Irma straalde gezelligheid uit, en wist deze in haar voordeel te benutten. Maar wat voor gezelligheid heeft ze dan? Theekransjegezelligheid? Punnikgezelligheid? Nee! Irma heeft zanggezelligheid. Deze zogenaamde zonde ontplooit zich op het moment dat de eigenaresse daarvan haar strot opentrekt. En gelukkig voor ons heeft ze dat afgelopen zaterdag gedaan.

Fakeheid

Alhoewel artiesten vaak situaties ensceneren en constant maskers opdoen van make-up en verf, maakte Martijn het deze ronde wel erg bont. Geen likje oogschaduw maar een flinke lik zwarte grondverf kleurde zijn optreden, waardoor het begrip overacting zijn intrede deed. Martijn bedoelde het allemaal goed, maar het mocht niet baten. Fakeheid was bij hem een vorm van onzekerheid en gelukkig geen vorm van zelfverzekerdheid. De volgende keer als Martijn een kans krijgt om op te treden, moet hij zijn zenuwen in bedwang houden zodat hij niet uitschiet met zijn grondverf, want overdaad schaadt.

arrogantie

"In the pocket" was dé kreet van de avond. Alice kermde hem uit, nadat ze op een wrede manier van de directe gang naar de finale was gestoten. Alice wil het gaan maken in showbizzland en de weg naar dat land is voor haar al klaar. Maar hoe kan ze anderen overtuigen van het feit dat ze de goede weg ingaat? Met d'r tieten naar voren en d'r kin naar boven stapt ze over de weg. Arrogantie is een eigenschap waarmee je gerust karig mag zijn, want te veel arrogantie zorgt voor hoge drempels en diepe kuilen in de route. Het zou voor Alice fijner zijn als ze struikelt over haar hockeystick in plaats van over haar arrogantie.

grijsheid

Sommige mensen vallen niet op. Tijdens de eerste uitzendingen van Idols verschenen veel kleurrijke personen in beeld. Maar deze ronde pas ontdekte ik Daniël. Ondanks zijn bruine huidskleur was hij een grijze muis. Onopvallend zat hij op de bank te wachten op zijn vonnis, alsof het geen ene reet uitmaakte dat hij doorging of dat hij afviel. Ik zat al aan de instellingen van mijn beeldscherm te sleutelen, maar hij bleef grijs terwijl Tooske steeds blonder werd. Daniël viel niet op en zal niet opvallen. Ondanks zijn redelijke zangkunsten zat er niks in hem. Misschien kan hij een beetje verf lenen van Martijn.

schoonheid

Goudblond haar, zwoele ogen en een stralende lach. Elisaar hoefde niet te buikdansen om haar charme en schoonheid te tonen. Ondanks haar lekkere looks, werkte de schoonheid als een masker. Door haar lach en door haar ogen werd de aandacht gedeeltelijk afgeleid van haar zangtalenten. Als een Sirene op een puntige rots verleidde ze publiek en jury, maar de oplettende kijker zette het beeldscherm uit en schoot langs de rots naar een andere bestemming genaamd Irma. Schoonheid werkt mee en werkt dus ook tegen, want behalve een muteknop heeft een tv ook een uitknop. Elisaar hoop ik zeker ooit terug te zien, maar dan liever op de voorkant van de Vogue dan op de voorkant van een CD.

nonchalance

Als popster laat je de nodige steekjes vallen. In een gepunnikte sjaal vallen een paar misstapjes immers ook niet op. Maar daar waar een sjaal gaat rafelen als er steekjes ontbreken, kunnen die gemiste steken in de showbizz voor de nodige opschudding zorgen. Eric had dit keer de wind in de rug, maar als hij door zijn nonchalance nog een paar misstappen maakt, zal Idols voor hem in de finale vrij snel uiteen rafelen. Nonchalance betekent voor Eric relaxedheid. Een "boy next door" is immers altijd attractief voor de bakvissen van Nederland. Maar groeien met nonchalance is weinigen gelukt. Succes, Eric!

Doorzettingsvermogen

Tialda toonde doorzettingsvermogen. Ze had vorig jaar al meegedaan aan Idols, waarbij ze ook al de workshopronde bereikte. Ook dit jaar had ze voldoende bewezen om in de workshopronde te mogen, maar ze faalde weer. Toch mag ze het nog eens proberen, en wederom krijgt ze de kans om door te gaan. Tialda wil graag en Tialda heeft de persoonlijkheid om leuk te zijn, maar hoe graag ze ook wil, ze is te bang om te falen. Door haar doorzettingsvermogen voelt ze zich gedwongen het uiterste uit haar te halen, terwijl die situatie haar enorm opbreekt. Als ze haar doorzettingsvermogen richt op haar talent in plaats van op een eventuele plaats in de finale, zal ze stralen en schitteren.

Schattigheid, Stoïcijnsheid, gezelligheid, fakeheid, arrogantie, grijsheid, schoonheid, nonchalance en doorzettingsvermogen. Ik zat op de bank toen ik deze negen oordelen velde. In één aflevering wist ik over negen mensen negen verschillende dingen te denken en te voelen. En waarom? Het gros van de mensen zie ik nauwelijks of nooit meer terug en in de volgende rondes tonen de overlevenden misschien wel hun andere trekken. Misschien denk ik dan nog hetzelfde over die mensen en ontwikkel ik zo mijn persoonlijke favoriet. Misschien wordt de underdog na een tijdje wel de overwinnaar voor mij. Een ding is zeker: dit is hetgeen wat Idols voor mij en misschien voor veel anderen zo aantrekkelijk maakt. We spelen allemaal onze eigen jury thuis op de bank en doen dat elke week weer. Ik weet niet wat iedereen volgende week zaterdag doet, maar ik zal weer op de bank zitten met een grote bak chips, wachtend op mijn oordelen.