Column: Idols - De Put van Vrouw Holle

Jerre (Jerruh)
Langs een van die bochtige weggetjes in het sprookjesbos staat een oude put met een afdakje. Deze geheimzinnige put is eigendom van Vrouw Holle, een noeste, oude vrouw die bijna doof is. Op een dag wilde een meisje in de put haar stem ten gehore brengen, maar ze zakte door haar knieën en viel in de put.Toen ze wakker werd, keek ze recht in de ogen van Vrouw Holle. Ze schrok achteruit. Voorzichtig keek het meisje tussen haar roodpaarse lokken door naar de vrouw. Vrouw Holle glimlachte en gaf haar een hand. "Lief kind, wil jij voor mij zingen, zo goed dat ik de tonen helder in mijn hoofd hoor. Zing voor mij, met je beste zelfvertrouwen en maak mij aan het lachen". Het meisje begon te zingen. Haar knieën werden sterker en haar ogen begonnen te fonkelen. Vrouw Holle zag dit en haar oren werden geopend. De kreet van een overvliegende kraai deed het meisje stoppen met zingen. "Zeg meisje, wat is jouw naam?". Het meisje zei met verlegen stem: "ehm, mijn naam is Djessica, mevrouw. Ik vind het zingen leuk en ik hoop dat U ervan genoten heeft". De vrouw draaide zich om en zei: "Als je de deur uitloopt, Djessica, loop dan door het poortje. Je zult je beloning krijgen voor jouw gedane werk".

Het meisje liep de deur uit en kwam bij het poortje. Ze liep er onderdoor. Opeens begon een haan te kraaien: "kukeleku, kukelekier, een nieuwe Idol is weer hier". Plotseling werd het donker voor haar ogen. Na een lange tijd ontwaakte Djessica in een groot, prinselijk bed. Met een goed gevoel keek ze omhoog. "Bedankt, Vrouw Holle", fluisterde ze.

Terwijl een ijskoude wind langs de uitgeholde voegen van de put blies, kwam een ander meisje bij de put. Ze had gehoord van Djessica en ze verlangde naar dezelfde belevenis. Ze wist dat ze het beter kon. Ze wist dat ze beter was. Het meisje ging op de rand van de put staan en sprong naar beneden.

Ook zij werd op een vreemde plek wakker. Snel pakte ze haar make-up en kleren en begon zich om te kleden. Toen ze klaar was, liep ze naar een oude vrouw in de woonkamer. "U bent zeker Vrouw Holle", riep het meisje. "Ik wil voor U zingen. U zult de mooiste stem horen die U ooit gehoord heeft". De vrouw knikte en zei: "zing dan voor mij, zo goed dat ik de tonen helder in mijn hoofd hoor. Zing voor mij, met je beste zelfvertrouwen en maak mij aan het lachen". Dus het meisje begon te zingen. Haar stem vulde de kamer en Vrouw Holle keek op. De kreet van een overvliegende kraai deed het meisje stoppen met zingen. "Zeg meisje, wat is dan jouw naam?". Met een arrogante klank in haar stem zei het meisje: "Sylvana, and baby, you'll remember my name!". De vrouw keerde zich om en zei: "Als je de deur uitloopt, Sylvana, loop dan door het poortje. Je zult je beloning krijgen voor jouw gedane werk".

Het meisje had de woorden nauwelijks gehoord, of ze rende door de deur naar buiten. Ze zag het poortje. Een schemerend licht hulde zich om de top. "Here I come", riep ze, en rende door het poortje heen. Opeens begon een haan te kraaien: "kukeleku, kukelekier, voor jou stopt Idols hier". Een enorme windvlaag tilde Sylvana op en sleurde haar weg van het poortje. Het werd donker voor haar ogen. Een paar uur later werd ze wakker in haar eigen bed. Haar wangen waren vochtig van haar tranen en met venijn in haar stem schreeuwde ze een ballade van scheldwoorden.

De put van Vrouw Holle zal in het bos blijven staan en de mensen die erin vallen, ontdekken wie ze zijn. Zelfreflectie is van groot belang om het verhaal van deze put goed te beëindigen. De deelnemers van Idols zullen allemaal Vrouw Holle begroeten, en elke deelnemer zal de spreuk van de haan over zich heen krijgen. Vrouw Holle oordeelt hard en wie haar put met arrogantie in zijn of haar stem benadert, wordt zonder medelijden keihard naar buiten getrapt. De stem is een sterk instrument in dit spel, maar een verkeerde toon of een verkeerde houding maakt de luisteraar doof voor je kwaliteiten. Straks zullen 27 kandidaten de kans krijgen om te laten zien wat ze echt vocaal in huis hebben. Maar dat betekent dat 69 kandidaten in de Efteling gefaald hebben in het tonen van hun stem en karakter.