Column: Op een Onberookt Eiland

SunChaser
Waarom zou het Eiland dan een mildere aanpak verdienen? Daar heb ik even vijf minuten over nagedacht en ik kwam er niet uit. Misschien omdat je deze bewoners niet al te hard terug in de realiteit moet trappen. Maar ik geef toe, veel van het Fok!Eiland wist ik niet af. Daarom ben ik het gaan analyseren. Want wat is, of was, dat subforumpje onderaan de index nu helemaal?

Om te beginnen, Het Fok!Eiland is een van de oudste subfora van Fok! Hier kun je meedoen aan een verhaal, niet meer en niet minder. Je komt als het ware op het eiland wonen en dan wordt het lachen. Samen met de andere bewoners eet je in Statics Steakhouse, drink je iets in Pluisjes Ranjastalletje en neem je je kinderen mee naar de Kinderboerderij. Als je het helemaal spannend wil maken, dan neem je een kijkje in Lord Dreamers Sprookjeskasteel, waar het naar verluidt spookt.

Je ziet, je moet over een brede fantasie beschikken om hierin mee te gaan. Nu blijkt er ook buiten het Fok!Eiland een hele gemeenschap te zijn die aan deze zogenoemde role-playgames meedoet. Er bestaan zelfs hele genootschappen die elkaar online treffen en dan in een rol belanden, waarin ze zich, binnen de wetten van het verhaal, mogen ontwikkelen. Stel, ik ben een simpele boer in een niet bestaand land, dan mag ik alleen maar aardappelen verbouwen en de dienstmeid in het hooi neuken. Je kunt niet ineens met een Uzi het kasteel binnendringen om de koning en zijn leger neer te maaien.

Sommige mensen gaat dit soort tijdverdrijf nog niet ver genoeg, dus die spreken met een groep andere mensen, die ook teveel vrije tijd hebben, een weekendje af in de Ardennen. Alwaar ze gezellig een heus holbewonerskamp opzetten. Gekleed in een berenvel mag je dan willekeurige vrouwen met je knots bewusteloos slaan en haar aan de haren je grot binnenslepen. Ja, dat is lachen. Ondertussen eet je wortels, want een fatsoenlijk konijn of hert weet je niet te vangen. Je bent immers gewoon accountant of kassajuffrouw van beroep.

De vraag is, zijn deze mensen gevaarlijk? Dat ligt er aan. Je moet je als buitenstaander namelijk niet met hun verhaallijn bemoeien. Als je je als argeloze Fok!ker zomaar in het Elfenbos waagt en roept: 'Ik ben een gevaarlijke trol', dan kun je er donder op zeggen dat jouw post wordt gewist.

Nog een voorbeeld. In augustus 2000 wilde Harrie een bordeel op het Eiland beginnen. Daar ging een hele commissie overheen, en nu, drieënhalf jaar later is de bouwvergunning er nog niet doorheen. Je zou denken, dat bureaucratische gezeik heb je daar niet, maar zie, het is net het echte leven.

En nu gaat het Eiland ten onder. De users hebben bedacht dat er een vloedgolf komt die het Eiland van de kaart wegvaagt, maar jij en ik weten beter. Er kwam gewoon geen hond, en waarom zou je een heel subforum openhouden voor 15 users en hun 60 klonen.

Stond het mij in de weg? Nee, dat niet. Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat het nog bestond, zo helemaal onderaan de index. Maar dat is wat mij betreft geen reden het open te houden.

Intussen is er al een nieuw subforum voor in de plaats gekomen: het Rokershol. Briljant moet ik zeggen, zelfs ik trapte erin en vroeg me af waar ze mee bezig waren daar in de ubercrew. Al snel gaf ik mijn fout toe, dit is natuurlijk fantastisch. Je trekt in één keer alle users naar dit subforum toe, want iedereen heeft wel een mening over roken en rokers.

Ikzelf vind dat rokers lekker moeten optyfen met die kankerverwekkende rotzooi. Nou, dat kan ik daar dan eindelijk kwijt. Plaatjes van verteerde longen? Ze mochten nergens, maar wel in het Rokershol. Onderzoeksresultaten van Phillip Morris waarin staat dat roken juist erg gezond is? Niemand leest ze als je ze in General Chat zet, maar nu worden ze verslonden bij het leven.

Dit nieuwe subforum is pas een dag oud en nu al heeft het meer pageviews dan het Fok!Eiland in een heel jaar. Het Rokershol blijft trouwens maar een maandje open. Het liefste zou ik zien dat het Fok!Eiland dan ook nog even blijft. Dan verhuizen we volgende maand alle rokers van Nederland naar het Fok!Eiland. En laat dan de vloedgolf maar komen.