Robby 13: Oorlog! (inclusief samenvatting)

Bas (Tha_BlonT)
Samenvatting Robby 1 tot en met 12

In het eerste deel kwamen jullie voor het eerst in contact met Robby. Robby leeft in het Teddyberenbos, dat over het algemeen zonder verdriet of zorgen is. Eten, knuffelen en feesten is wat de klok 24 uur per dag slaat. Robby is daar niet zo blij mee. Hij zoekt naar zin, naar meer, snakt naar zelfontwikkeling. Deze drang brengt hem in de problemen wat uitloopt in een gevecht met Bolke, een populaire beer, die hem vaak pest. Winnie, de dorpsoudste geeft hem de schuld en hij krijgt drie dagen werkstraf in de bijenfabriek. Daar ziet Robby de harde waarheid achter het ogenschijnlijke vrolijke Teddyberenbestaan. Criminelen Teddy's en slavenbijen zorgen voor de honing die van elk feestje een genot maakt. In de werkfabriek wordt hij verknuffeld door Rufus, de meest criminele beer van allemaal en Robby ligt enkele dagen in een coma.


De eerste proeftekening van Joah, nog niet eerder vertoond


Als hij wakker wordt besluit hij meteen dat dit de druppel was. Hij vertrekt, op zoek naar de reden van het Teddyberen bestaan. Met zijn rugzak gaat hij 's ochtends vroeg op pad. Na een week lopen wordt hij aangevallen en als hij de klap te boven is blijkt hij vastgebonden te zijn aan een paal, midden in een berengemeenschap. De beren hebben een bruine kleur en zijn zeer vijandig. Hem wacht een gewisse dood. Tamara, een halfbruin meisje zorgt voor zijn redding wanneer de nood het hoogst is. Vanaf het moment dat hij haar ziet is hij verliefd. Ze neemt hem mee naar Methusalem, een 900 jaar oude Teddybeer, die hem uitlegt wie de bruine beren zijn, waar ze vandaan komen.

In een ver verleden hadden de blanke beren ook een ontdekkingsdrift. Een expeditieteam kwam ver achter de hoge bergen een bruine, niet ontwikkelde maatschappij tegen. Ze werden zeer vriendelijk ontvangen maar de bruinen wilden niet mee naar het bos. Uit puur eigenbelang ontvoerden ze een gezin bruinen welke in het blankenbos als dieren worden tentoongesteld. Maar de bruinen werden groter in getalen en toen ze te veel gingen kosten werden ze gebruikt als slaven. In een grote opstand waar vele doden vielen werden de bruinen weggejaagd. In de honderden jaren die volgden blijken de bruinen zich ontwikkeld te hebben en geen blanke die er vanaf weet. Ze zinnen op wraak en zijn al jaren aan het trainen voor de totale uitroeiing van de blanke Teddybeer.

Wanneer Robby op een dag met Tamara wandelt worden ze verrast door een valstrik. Tamara vindt de dood en Robby is ontroostbaar. Methusalem vertelt hem zijn opdracht in het leven. Voor het eerst hoort Robby van het ras der mensen en Methusalem vertelt hem dat dit volk met zijn drang naar vernieuwing in staat is om de gehele aarde te verwoesten. Zijn eerste opdracht is om bewijs te verzamelen voor alle Teddy's dat een oorlog tegen elkaar niets dan slecht is. Hij krijgt visioenen van de astrale wijsheden en hem wordt hulp aangeboden in Tamara, die altijd bij hem is waar de wind waait.
Hij gaat ter voet op pad, maar dat gaat maar langzaam. Na enkele dagen komt een grote vogel hem ter hulp. Op zijn nek is de reis naar de wereld der mensen maar een peuleschil.

Ondertussen heeft Bolke de bruinen ontdekt en neemt er 1 gevangen. Middels een snode campagne maakt hij zichzelf tot generaal en gaat de Blanken gevechtsklaar maken voor de ultieme strijd tegen de Bruinen.


In een verkenningstocht komen de beide generaals, Bolke en Dakar elkaar tegen. Een gevecht dat wordt gewonnen door Dakar volgt, maar Dakar laat Bolke leven, zij het dat hij zijn oor afhakt.


Robby krijgt van de vogel gruwelijke dingen te zien en wanneer ze over een massagraf vliegen valt hij van de vogel af.

Hij belandt op een vuilnisbelt en daar wordt hij gevonden door Kikuwa. Een zwervermeisje van 14 jaar, met enkel nog een vader. Wanneer ze Robby mee naar huis neemt, blijkt haar vader op sterven te liggen en te weten waarom Robby bij haar is gekomen. Ze besluit mee te gaan naar Teddywereld om de Teddy's te overtuigen van het bestaan van de mensen en ze te behoeden voor een oorlog. Van haar vader, die inmiddels gestorven is, krijgen ze twee kristallen, die ze altijd bij zich moeten dragen.


Tijdens hun voettocht richting het Teddybos lopen de spanningen hoog op.

Kikuwa en Robby krijgen ruzie, maar de vogel komt terug en zorgt ervoor dat ze weer bij elkaar komen. Op dat moment beginnen de kristallen te werken en krijgen ze vreselijke visioenen te zien. Het lot van de wereld ligt in hun handen. De Teddy's waren bedoeld om de mensen tot de orde te roepen, maar wanneer de Teddy's zelf in oorlog komen is de wereld verloren.


Snel springen ze op de vogel, zouden ze nog op tijd zijn?

Hier eindigt het twaalfde deel

Op naar Robby 13: Oorlog!

Via deze link kunnen de geinteresseerden eerdere Robby afleveringen vinden. Meer tekeningen van Joah kun je hier vinden. Robby 13 is te vinden op de volgende pagina