AEL Verbieden wat er niet is?

Rob (R@b)
Een organisatie verbieden omdat je het niet eens bent met hun mening is een slechte zaak: Voor je het weet is je eigen groep, organisatie of vereniging verboden omdat die meningen verkondigd die de heersende elite onwelgevallig is. Dat juist het CDA komt met de suggestie van een verbod klinkt me wat vreemd in de oren. Veel christelijke groeperingen houden er ook niet al te vrijzinnige gedachten op na, al dan niet terecht gebaseerd op de bijbel. Homo's of vrouwen die niet thuishoren in bepaalde beroepen om maar een voorbeeld te geven.

De AEL houdt de gemoederen bezig, terwijl ze nou niet al teveel aanhang lijkt te hebben. Hooguit van wat rel-allochtonen in de arme wijken. Natuurlijk verkondigt de AEL extreme standpunten; allochtonen (lees moslims) moeten niet integreren, Arabisch als officiële taal invoeren, eigen scholen. Maar een groepering moet je pas verbieden als ze daadwerkelijk aanzet tot haat: Dát moet het criterium zijn. Een ander criterium is daaraan gelieerd; groeperingen die terrorisme steunen.

In Nederland kennen we sowieso weinig organisaties die verboden zijn. Politiek gezien is de laatste decennia alléén de CP'86, een radicale afsplitsing van de Centrum Partij, verboden. Dat gebeurde omdat de organisatie zou aanzetten tot haat. De PvdA heeft ooit geopperd om een wet uit te vaardigen die het (extreem-rechtse) groepen als de Centrum Democraten (van wijlen Hans Janmaat) bij voorbaat onmogelijk zou moeten maken om in het politieke spectrum mee te kunnen doen. Terecht is dat voorstel indertijd weggehoond door ondermeer de VVD.

Een ander punt waarom de AEL gewoon zijn gang zou moeten kunnen gaan is dat we daardoor inzicht krijgen in de hoeveelheid moslimjongeren die hier niet willen integreren. Hoeveel van die gasten zetten zich daadwerkelijk af tegen het Westen? Kom je mooi achter op deze manier. Gisteren nog bleek uit een enquête, gehouden door een weekblad over de multiculturele samenleving Contrast, dat de meeste allochtonen vinden dat ze wel genoeg geïntegreerd zijn, terwijl de autochtonen massaal een andere mening zijn toegedaan.
Met het nu al ter discussie stellen van de AEL, nog vóórdat die groepering zich hier aangemeld heeft, versterk je bovendien eerder de aanhang dan dat je die verkleint. Wanneer de AEL hier zijn gang kan gaan, krijgen we juist veel meer inzicht in de extreme gedachtegang van lieden die hier de boel willen islamiseren. Met een verbod wordt dat inzicht weer teruggebracht tot hen die de islamitische fora op internet kunnen lezen.

Nu is de leider van de AEL, Dyab Abou Jahjah, natuurlijk een personage die handig inspeelt op de onlustgevoelens bij meest jonge Marokkanen. Maar veel beter is het om hem eerst over de schreef te laten gaan, dan hem op voorhand al tot persona non-grata te laten verklaren; daarmee maak je hem juist tot een martelaar voor jonge ontevreden moslims. Laat Jahjah eerst maar eens duidelijk onze democratische principes met voeten treden. Wanneer je hem dan aanpakt wek je ook veel meer sympathie bij welwillende moslims.

Het democratisch gehalte van Jahjah zelf is overigens ook niet al te hoog. Zo wilde hij dat Nederland de ''fascist'' Fortuyn op voorhand al uitsloot van de verkiezingen. En met de joodse bevolking heeft hij ook niet al teveel op, want aan de vooravond van een pro-Palestijnse demonstratie in juni van dit jaar werd Antwerpen op de website van de AEL omschreven als 'een stad waar bendes Sharon-aanhangers, die bestaan uit zionistische fanatiekelingen, de wet dicteren'. Natuurlijk kan met de komst van de AEL een partij als de LPF in de kaart worden gespeeld. Misschien is de huidige politiek daar wel benauwd voor, en probeert men dat op deze manier op voorhand al te voorkomen.

Nu lijken alleen linkse activisten de AEL te steunen. Radicale sites als Indymedia en in België de politieke partij PvdA (communisten). Dat is vooral gekomen door de felle wijze die Jahjah en de zijnen innemen tegenover Israel en Amerika. Altijd handig om zo iemand erbij te hebben als je een demonstratie organiseert; je bent verzekerd van veel betogers. Uitermate grappig deze combinatie, want de AEL is verder alles wat linkse activisten niet zijn: rechts-nationalistisch, oerconservatief. Daar zijn nog leuke discussies over te voeren, met groepen die zeggen daar het felst tegen te zijn.

Tenslotte:

Zei Fortuyn niet ooit in de Volkskrant, in zijn verketterde als extreem-rechts betitelde interview: ''Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal Uw recht verdedigen om die te uiten''.

Conclusie: De AEL zou alleen verboden moeten worden als ze daadwerkelijk aanzet tot haat. En het is aan de rechter om daarover te oordelen. Niet aan de politiek. Als Nederlandse rechters de CP'86 indertijd verboden konden verklaren, en Hans Janmaat konden veroordelen wegens discriminatie, dan moet een verbod van de AEL, als die werkelijk openlijk de conflicten uit het Midden-Oosten naar de Nederlandse steden gaat importeren, juridisch gezien niet al te moeilijk zijn. Maar dan weten we wel waar we aan toe zijn.