ToBe in Suomi - Finland part 3

Niels (ToBe)
Na de rondreis die ik gemaakt heb door Finland, brak dan toch eindelijk de tijd aan om met de studie te gaan beginnen. Dit was immers hetgeen waarvoor ik naar Finland gekomen ben. Ik keek er erg naar uit om te beginnen, aangezien ik hier nog weinig mensen kende en ik door de studie nieuwe mensen zou leren kennen.

De studie die ik hier Ylivieska volg is precies dezelfde als die ik de laatste twee jaar in Nederland volgde. Ik wil graag aan een buitenlandse instelling afstuderen om op die manier een buitenlandse diploma in de wacht te slepen. Ik heb het zo geregeld dat ik straks zowel een Finse als een Nederlandse diploma krijg, omdat ik zeker weet wat een Nederlands diploma waard is in Nederland en geen idee heb hoe bedrijven tegen een buitenlandse diploma aankijken. Daarnaast kan ik hier in Finland meer de netwerk- en programmeer kant op. Mijn Multimedia Design and Technology studie in Enschede legt zich meer toe op design vlak dan op het technology vlak, en dat laatste is nu juist hetgeen mij het meest interesseert.

De vakken voor mijn eerste periode hier bestonden uit Cisco CCNA semester 1, Linux workstation, Webjournal en Fins. De eerste twee vakken had ik al redelijk snel onder de knie en deed binnen een maand examen in de twee vakken. Webjournal en Fins lopen nog een tijd door dus het zal nog wel een tijdje duren voordat ik daar examen in kan doen.

Fins is echt een gave taal om te leren. Het is wel erg pittig. Dit komt voornamelijk omdat zij hier geen lidwoorden en voorzetsels hebben, maar hun woorden achtervoegsels geven. Met deze achtervoegsels compenseren de Finnen het gebrek aan voorzetsels en nog een aantal andere dingen, op deze manier zijn er in het Fins totaal 16 verschillende "tences", waardoor het mogelijk is om woorden van 30+ letters te krijgen.

Een weekje na de examens kwamen de cijferbriefjes binnen. Ik was compleet verbaasd toen ik de cijfers die op de briefjes stonden bekeek. Ik had namelijk een 4,5 en een 5 gescoord. Ik wist zeker dat er iets niet kon kloppen, mijn Cisco tentamen werd namelijk online afgenomen en na afronding van het tentamen kreeg ik te zien dat ik 93% van de antwoorden goed had. Daarnaast was ik er ook van overtuigd dat ik mijn Linux examen erg goed gemaakt had. De volgende ochtend direct naar school gehaast om na te vragen hoe het in precies in elkaar zat. Het bleek dat cijfers in Finland lopen van 1 tot 5, waarbij 5 het hoogste cijfer is. Op dat moment was ik wel erg opgelucht.

Gedurende die maand was het weer ook sterk veranderd. In de eerste twee weken nam de temperatuur met 10 graden per week af. De laatste twee weken van September schommelde de temperatuur een beetje rond de 5 graden. Vrienden van mij vertelden dat het nog een weekje of twee zou gaan duren voordat de sneeuw zou gaan vallen. Ik lachte maar wat om die opmerking want ik wist zeker dat ze mij in de maling aan het nemen waren.

Het werd mij al snel duidelijk dat ze geen grapje maakten. Twee weken later kreeg ik op een woensdagochtend heel vroeg een smsje met de tekst: "Kijk eens naar buiten". Ik deed mijn gordijnen open en het sneeuwde echt! Ik kon het niet geloven. Het was slechts natte sneeuw, maar het was ook pas 9 oktober.

Vanaf dat moment ging de temperatuur snel omlaag en werd de natte sneeuw echte sneeuw. Het is en blijft een prachtig gezicht om 's ochtends heel vroeg buiten te kijken en dan een mooi wit landschap te zien waar nog niemand in is geweest. Op het moment is het hier -7 graden. Het klinkt erg koud, maar dat valt wel mee. De lucht is erg droog en het is windstil, zodat je amper wat merkt van de kou.

Om een kleine impressie te geven van hoe het weer hier op het moment is heb ik een drietal foto's bijgevoegd, omdat jullie mij anders vast nooit geloven dat alles hier wit is. Op de eerste foto is de kerk van Ylivieska te zien. De mensen in deze streek zijn erg gelovig en dit is een van de drie (?) kerkjes die we hebben.



De tweede en derde foto zijn gemaakt op een brug en geven een mooie impressie hoe het besneeuwde landschap er hier uitziet.





Die brug is een heerlijk plekje in Ylivieska. Je kijkt er mooi uit over de rivier de Kalajoki. Het is heerlijk om daar op die brug te dagdromen en van de natuur te genieten.

En nu ga ik snel stoppen met het schrijven van dit stukje, want ik heb afgesproken om nog een sneeuwbal gevecht te gaan houden met een paar vrienden! (Het klinkt misschien kinderachtig, maar men is er hier gek op!)

Hyvää päivää!