Claus' column

Alain (Unkle)
Strijken. Ik was aan het strijken. Dat is niet mijn favoriete bezigheid, maar in combinatie met televisie kijken is het te verdragen.

Nederland 1, Netwerk. Een vrouw vertelt over haar paranormale begaafdheid. Tig keer kreeg ze van hoger hand vliegtuigcrashes door, voordat ze gebeurden. Dat is curieus. Gedetailleerde informatie over de El-Al vlucht die even later op de Bijlmermeer zou neerstorten, kreeg ze vooraf ingefluisterd. Vreemd is dat. Ze wist zelfs de vertrektijd. Ik streek heel wat weg tijdens dit item.

Abrupt wordt het item afgebroken. Fons de Poel verscheen in beeld. Bloedserieus. Er is een vliegtuig gecrasht. Of nog erger. Een terroristische aanslag soms? Ik zette het strijkijzer op het daarvoor bestemde ijzeren vlechtwerk. Het volume ging omhoog. Prins Claus was overleden.

De stekker trok ik maar vast uit het stopcontact. Een extra journaal. Gijs Wanders verscheen geheel volgens protocol in zwart pak en donkere stropdas op de buis. Veel nieuws viel er niet te melden. Claus was overleden om 19.00 uur in het AMC. Een verslaggever stond daar op de stoep, maar die had ook weinig nieuws.

Nieuwsgierig waagde ik een zappoging. Op SBS6 was Pieter Storms met zijn breekijzer in de weer, alsof er niets aan de hand was. Op RTL4 hing de vlag halfstok. Een foto van de Prins ernaast. Terug maar naar Nederland 1.

We zien de Prins. De jonge prins, de oude prins, zijn hele levensloop eigenlijk. Een cabaretesk man eigenlijk, die Claus. "Vanaf nu ga ik weer over op mijn core-business: linten knippen". Een man met zelfspot. Voor een volle zaal toehoorders polst hij de werking van de democratie: "Who wants a drink?". Er klinkt gelach."Who is in favour of a drink?". Geen reactie. "Who is against?". Een paar vingers gaan de lucht in. Onbegrijpelijk, volgens Claus, dat schiet toch ook niet op, zo'n democratie.

Inmiddels zijn de commerciëlen ook gevolgd. Negen zenders, drie programma's. Ik keek nog wat televisie en dook vroeg in bed. Na twee uur Claus nieuws was ik verzadigd. Op de stoel lag nog één ongestreken blouse. Die kon wel wachten tot morgen.