Ergernissen

Frank (havana)
Het eerst wat in me opkomt is de Nederlandse sportjournalistiek, waarover ik me al eens kritisch uitliet in mijn proefcolumn voor Fok! Er gaat geen zondag meer voorbij of Mart Smeets tutoieert niet onbelangrijke sportlieden met kreten als "maar vadertje toch..." of "luister es knaap, jij en ik weten toch..." etc. Commentaar overbodig. Vooruitkijkend naar de spelen van Sydney huiver ik alweer bij de volgende -onvermijdelijke- zin: "en dat voor zo'n klein landje..." AHHH!!!! Nederland is godverdikke de zevende economie van de wereld!! De sportfaciliteiten zijn ronduit goed en dan beginnen we te zeuren over klein landje....

SBS6' Albert Manting kan er ook wat van. Tijdens het officieuze WK Darts noemde deze amateur "double top" steevast "tops" en "bullseye" altijd "dubbele bull". Het leukste waren de checkouts (uitgooien voor de leken): "uhhh..... hij KAN uit.... triple.... oh het kan al niet meer"... Echt een voorbeeld van een voetbalcommentator die de verkeerde sport becommentarieert. Het klinkt ook altijd gek als John van Vliet ineens MVV - Sparta verslaat....

Veel meer ergernissen vind ik in het hedendaagse taalgebruik. Als je goed oplet, ontdek je dat er een bepaalde groep woorden is die alleen proleten gebruiken. Ook zijn er woorden die alleen verkeerd uitgesproken worden door proleten. Zo zeggen de lieden niet "markt" maar "mart" en "puuuzle" in plaats van "puzzel". Heel irritant. Uitspraken zoals "het giet" als het regent zijn ook verschrikkelijk. Nog erger: "hij heb regen opgegeven" OEH!! "Hoe laat leven wij" is ook zo'n ontzettend cliché. Het allerergst: "die kleine van mijn", i.p.v mijn zoon c.q. dochter.

Ook op het gebied van de eufemismen kunnen deze mensen er wat van: ze spreken liever van "een jaartje extra doen" dan "blijven zitten" en zeggen ook dat iemand "heen is gegaan" in plaats van "gestorven".

Genoeg over de taal (niet al je kruid verschieten), taal is tijdloos dus ik zal er in mijn volgende columns ongetwijfeld nog meer aandacht aan schenken .

Je hoeft maar een willekeurige tv zender aan te zetten of je ergert je. Waar kijkt het kind waarop ik nu pas nu naar? Philip Fredericks. Met een veel te strak jasje kijkt hij met een ernstig gezicht de camera (lees: autocue) in alsof het nieuws allemaal zelf meemaakt. Hij verklaart dan ook dat hij "het nieuws vertelt en niet voorleest". Alsof het een bedverhaaltje is, denk ik dan meteen.

Ouwe mensen.... (eufemisme voor bejaarden?? ) ohh wat erger ik me soms aan ouwe mensen... ik woon midden in een oude-mensen-buurt (arme ik) en het komt dan ook vaak voor dat ik in botsing kom met deze bevolkingsgroep. Ik knipoog dan ook extra hard naar onze groentenboer als zo'n ouwe tang weer een kwartons boerenkool bestelt...

Misschien zul je denken dat ik de hele dag niets anders doe dan me ergeren: misschien heb je wel gelijk, maar een goede tip: je ergeren is geweldig, neem dat van mij aan!