Nederlands TV-aanbod is de beste.

Het maakt me niet uit of ik naar de commerciële omroepen of naar de nationale omroepen kijk. Mensen die principieel niet naar de commerciëlen kijken zijn de grootste snobs op aarde. De linksom gedraaide yoghurt, met een lepeltje, slurpende, verantwoorde kastjeskijkers scheiden het tv aanbod alsof de uitzendingen via een kliko zijn te zien.

Ik kijk nooit naar wie het uitzendt. De AVRO heeft de beste kunstprogramma's, VPRO de beste muziekprogramma's, NOS de beste sportprogramma's, de commerciëlen de beste Real-life soaps, het RTL-journaal is een klasse beter dan bij de NPO, Hools en Rockpalast zijn geweldige muziekprogramma's in het buitenland. Net zoals we in Nederland worden verwend met PinkPop, Lowlands of andere festivals.

Het is een fabeltje dat de Nederlandse tv niks is. Ik vind het de beste die ik ken. In Amerika schrikken ze van een pleister op een tepel in de rust van de Superbowl. Sindsdien wordt daar ieder live programma met 5 minuten vertraging uitgezonden.

In Nederland hadden we de Pornofilm Deep Throat bij de nationale omroep. In de Amerikaanse soaps moeten de vrij scenes dusdanig zijn gefilmd, dat er altijd één voet op de grond is te zien. De Belgische genotsknots van Hugo Metsers moet nog ontsmet worden door het vocht van Josine van Dalsum. De zaterdagavond is in Duitsland auch so tol. ARD Tatort, ZDF Der singenden Jodeler auf dem alpen.

On-Nederlands goed is dan ook een fabeltje. Jiskefet, Arjan Ederveen, Het uur van de wolf, Koot en Bie, Zomergasten, DWDD, Pauw, Barend en van Dorp, De Luizenmoeder, Vandaag Inside, Nieuwsuur, journaal voor doven en slechthorenden.

Nederlands goed. Probeer dat niveau in het buitenland eens te vinden. Geweldige series op de Nederlandse tv, van Dokter Tinus tot Jos bij de NPO. We hebben niks te klagen. Maar ja, het is Nederland. Daar zit het klagen er bij de geboorte al in. Halen ze de rijdende rechter erbij. Omdat de links dragende lul de behanger er rechts de kwast heeft doorgehaald. De navelstrenge rechter moet dan een oordeel vellen waar de schellen door van je oren vallen.

Ook leuk is dat als je in Duitsland naar een film kijkt je bij Dirty Harry en Taxi Driver dezelfde stemmen hoort bij de hoofdrolspeler. 'Hé du, halbstarker, mache sie meiner tag.' Uurtje later: 'Sprechen sie zu mir, na sag mahl, sprechen sie zu mir? Wehm sonst ? Ich sehe ausser mir niemandem'.

Kortom, de Nederlandse tv is Nederlands goed. Behalve Chriet Titulaer. Die is van buitencategorie.

tong80