De weinigbelovende Renaissanceschool

'Here we go! De Renaissance School!'
Zo klonk onze grote vriend Thierry Baudet onlangs op social media. Er werd gretig bovenop gesprongen, zowel door voor- als tegenstanders. Ik zit doorgaans in de groep gematigde tegenstanders, een 'schaap' zogezegd. Maar af en toe wil ik toch even blaten. Want waar is Baudet nou toch weer aan begonnen met zijn boreale vriendjes?

Aan elkaar of los

Dat een 'Forumschool' al een tijdje in de lucht hing, is geen nieuws. Nadat de meldpunten tegen linkse leerkrachten hun uitwerking helaas misten, trokken de revolutionairen naarstig terug naar de tekentafel om een beter plan te bedenken om het huidige onderwijsbestel vanaf de wortels af te breken. En warempel: De Renaissanceschool was geboren! Nou ja, hérboren. Dat suggereert de naam althans. Er is weinig inhoudelijk gecommuniceerd over de naam. Wel mag je hem blijkbaar aan elkaar schrijven (zoals op de website en op diverse socials staat) of los (zoals Neerlands Favoriete Uilskuiken Thierry placht te doen). Mijn eerste gedachte: slordig, overhaast. Maar goed, misschien is er op de site wel goede info te vinden?

Inwisselbaar

Zoals de meeste schoolsites is de site van de Renaissanceschool extreem inwisselbaar van aard. Een paar stukjes tekst die de revue passeren: 'Via onze leermethoden geven we leerlingen de handvatten om zelf in de toekomst hun ideeën te vormen en hun afwegingen te maken.' 'Op onze scholen bouwen we bewust aan een levendige gemeenschap waar gezelligheid, vriendschap en vertrouwelijkheid centraal staan.' 'De groei en ontwikkeling van de leerlingen staan voorop.' No shit, Sherlock. Wat zegt dat nou helemaal? De drie pijlers van de school (Vrij denken, Gemeenschap en Ontwikkeling) laten de noodzaak voor deze nieuw op te zetten scholen ook niet echt zien.

Onderscheidend

Maar gelukkig wordt het verderop interessant: 'De degelijkheid van het onderwijs wordt verstoord door modegrillen, zoals iPad-scholen, te vroege seksuele voorlichting, klimaathysterie en coronapaniek.' Hoppa, meteen de complete dosis mafklapperij in één keer toegediend. Zit u nog rechtop? Dan gaan we kijken wat de Renaissanceschool hieraan gaat doen... tromgeroffel... Niks bijzonders. Het stuk waarin ze vertellen hoe ze de hierboven genoemde 'misstanden' gaan aanpakken, staat weer vol dooddoeners die een gemiddelde pabostudent zal oplepelen als je aan hem/haar/hen (even lekker inclusief upfucken die handel) vraagt wat een goede school allemaal moet doen. Dus is er wel een plan? Is de school onderscheidend? En zo ja: waarin? Hoe? Geen idee. Maar mensen mogen hun kind wel alvast aanmelden.

Kostenplaatje

Toch zijn er veel mensen die de oprichting van deze scholen toejuichen. Velen daarvan zullen de naam niet correct kunnen spellen (foei Bas, zure linkse elitetrol), laat staan het schoolgeld betalen: dit komt de eerste jaren neer op 200 à 300 euro. Per kind. Per MAAND. Goeie genade. Dat kan alleen de elite betalen, toch? En die moeten ze niet. Het zal me benieuwen of deze scholen er gaan komen. Want ze komen pas als ze leerlingen, leerkrachten en goodwill van gemeenten bij elkaar kunnen sprokkelen. Ik hoop het niet, en ik denk het niet. Maar de tijd zal het leren.

Dit item is geschreven door Bas van Kaf.