MŰgge...

Columnist Ton Theunis

Columnist Ton Theunis

Na ons maandenlang opgesloten te hebben en het museumplein met donder en geweld weekend na weekend te hebben ‘schoongeveegd’, kwam Femke Halsema gisteren tijdens een praatprogramma met een opzienbarende ontboezeming.
Het is beter om de terrassen weer te openen. Én Artis. Én de Hortus Botanicus, vond Femke opeens.
Want ‘mensen die ordelijk op een terrasje zitten, dat is veiliger dan duizenden mensen in het Vondelpark.’
Of, met andere woorden, vrij vertaald: we houden het niet meer in de hand.

Het kan natuurlijk ook dat er weer een belangrijke demonstratie op til is, belangrijker dan het wekelijkse gekrakeel van al die covid-wappies, zodat Femke weer met haar button op de Dam kan worden gefotografeerd met vijftienduizend verontwaardigden. Zet de terrasstoeltjes maar vast buiten, Rembrandtplein!
Mocht u het allemaal nu wat verwarrend vinden worden, stelt u zich dan eens het leven van de horecaondernemer voor. En dat van de BOA...
Van Halsema mogen de terrassen open. Oh nee, ze zei alleen dat dat veiliger was dan het Vondelpark. Maar dat Vondelpark is dus wel open. En onveilig, dus. Dan moet dat dicht en moeten de terrassen open, want we willen het natuurlijk zo veilig mogelijk allemaal. Toch? Maar de horeca-exploitant mag de terrassen niet openen zonder toestemming van... Van wie eigenlijk?

Van Femke. Dus kun je nu zeggen dat die gisteren akkoord heeft gegeven? Neeeeeeeeee, dat zei ze niet precies. Maar ze wil het wel. Want het is wel veiliger zo. Maar het is toch háár taak als burgerloeder, pardon burgermoeder, om de boel zo veilig mogelijk te houden? Heeft ze min of meer dan wellicht halvehalve in zekere zin stilzwijgend...? Maar krijgt de horecabaas vanmiddag dan toch een bekeuring als hij een biertje tapt op het terras? En hoe zijn dan de richtlijnen voor de BOA?
Bent u daar nog? Schrijft die BOA straks bonnen uit in het levensgevaarlijke Vondelpark? Knuppelt de ME de wappies weer de stad uit terwijl ondertussen de glazen klinken op het Leidseplein?
Ondertussen zegt meneer Van Dissel dat je misschien wél besmettelijk blijft als je gevaccineerd bent, ook al toont Amerikaans onderzoek onder vierduizend gevaccineerden aan dat je dat niet bent.

Zijn collega mevrouw Koopmans twittert net dat de kans op trombose door het AstraZeneca-vaccin (218 Scrabblepunten met driedubbele woordwaarde) ‘ergens ligt tussen de kans op een hondenbeet en getroffen worden door de bliksem’. Dit terwijl allerlei landen, gewaarschuwd door sterfgevallen, beroertes en andere tromboseverschijnselen, toch maar het zekere voor het onzekere nemen. Ondertussen maakte de GGD, u weet wel, zojuist bekend te stoppen met Astra Zeneca voor iedereen, jong én oud. Zestigduizend opgeroepenen hebben weer een berichtje gekregen dat ze niet hoeven te verschijnen. Veiligheid voor alles, toch? Nu is het wachten op goeroe Osterhaus die komt vertellen dat dat veel te rigoureus is en verzwijgt dat zijn aandelen zakken.
Kortom, iedereen, met en zonder gezag of verstand van zaken, kakelt door elkaar heen. Onze ‘deskundigen’ vertellen allemaal wat anders, vooral wat anders dan andere deskundigen in de wereld, behalve die uit Wuhan, want dat klopt wel, aldus mevrouw Koopmans. Ze is daar namelijk geweest...

Ik zou voorlopig toch maar in de achtertuin paaseieren gaan zoeken, als ik u was. De achtertuin van uw stamcafé...