Nieuwe anti-discriminatie organisatie opgericht.

Geschreven door Ton Theunis

Met ingang van vandaag is Nederland een actiegroep op het gebied van discriminatie en bewuste achterstelling rijker.
Nadat in de afgelopen jaren het begrip ‘iemand de Zwarte Piet toespelen’ middels veel gedoe uit de samenleving werd gebannen, is het nu tijd voor een nieuw fenomeen: de voornaamsdiscriminering.

Heden ten dage mag namelijk, door die gedrevenheid van mensen als Akwasi en Silvana Simons, iemand nog slechts ‘de Piet’ toegeschoven worden. Inmiddels blijkt deze ontwikkeling voor veel mensen die Piet heten ernstige psychische gevolgen te hebben.
Zij ervaren sinds de uitbanning veelal dat zij voor ‘dé Piet’ uitgemaakt worden, terwijl zij dat absoluut niet zijn. De eerste signalen van psychisch letsel dienden zich al zo’n twee jaar geleden aan en waren al snel reden voor zorg onder psychologen.

Uitputtend universitair onderzoek onthulde vervolgens dat het aanwijzen van naamsdragers voor allerhande fouten, missers, verwijten en overige gebeurtenissen in de samenleving in de afgelopen jaren een ware vlucht heeft genomen.
Voor de heer Jantje van Leiden was het aanleiding om tot de oprichting van de actiegroep “Wat je zegt, ben je zelluf” te komen.
Is de nood werkelijk zo hoog?
Als u weet waar ik in de afgelopen jaren voor ben uitgemaakt, meneer.
Jan Doedel, Jan Jurk, Jan Hagel. Om van Jan Lul nog maar te zwijgen. Het is inmiddels dagelijkse kost geworden waarin ik geen trek meer heb. En ik ben niet de enige, het gaat allang niet meer alleen om mij. Er zijn zoveel slachtoffers. Want Job is écht niet altijd jarig en Jet evenmin. Lotje is níet link en Eppie níet mal.

Van Leiden wordt in zijn strijd bijgestaan door de heer Piet Zwart als secretaris en Sjaak de Klos als penningmeester.
De Klos aarzelde geen moment toen hem werd gevraagd om zich aan te sluiten.
‘Enig idee hoe het voelt als mensen het over “de Sjaak” hebben? Wat het betekent om er in de voetbalkantine bij te zitten als erover wordt gesproken hoe het is om “de Sjaak” te zijn? Nou? En dacht u dat het iemand interesseert dat mij dat pijn doet? Ik weet hoe het werkelijk is om “de Sjaak” te zijn, namelijk erg leuk, maar wordt al jaren als sukkel te kijk gezet. Op verjaardagen, maar ook in talkshows, tegenwoordig zelfs in het parlement. Namens alle Sjaken van Nederland: kap er nou eens mee!’
Inmiddels heeft al een flink aantal bekende duo’s met namen als ‘Henk en Ingrid’, ‘Sjonnie en Anita’, ‘Moos en Saar’, ‘Jan en Katrijn’ maar ook singles zoals ‘Maarten’ te maken gekregen met verkapte discriminatie.
‘Want ik rook niet eens,’ aldus de laatste. ‘Nooit gedaan, zelfs. En toch blijven ze me van alles in mijn handen duwen, waar ik ook kom. Afvoerbuizen, hashpijpen. Voorheen ook tabakspijpen, maar die zie je bijna niet meer. Daar is de overheid wél druk mee.’
Ook Aagje is sinds deze week lid. ‘Eindelijk eens iemand die er iets tegen doet,’ zegt ze en knikt instemmend. ‘Alsof ik nieuwsgieriger zou zijn dan anderen, verdorie.’

De vrouw van Harry wordt ronduit boos als we haar aanspreken. ‘Hij is helemaal niet handig!’ schreeuwt ze. ‘Maar ze zeggen het zo vaak dat hij het inmiddels zelf gelooft, de stakker. Het is hier al jaren een puinhoop in huis. En bedankt, hè?’
Hendrik den Brave uit Middelburg is ook blij met het initiatief. ‘Ik heb me meteen aangesloten en ben aan het ronselen geslagen. Je staat verbaasd hoeveel jaren vol leed er achter een voornaam schuilgaan. Mijn buurman, Janus, bijvoorbeeld. Die man zakte spontaan in elkaar toen ik hem het nieuws over onze club vertelde. Slap als een vaatdoek, was-ie. Maar ik snap het wel, hoor. Je staat er opeens niet meer zo alleen voor, hè?
Alle verhalen zijn bijna even ten hemel schreiend. Zoals die van Jan Lul, van Pietje Precies, van Houten Klaas. Al vanaf hun geboorte in een hokje geplaatst en er daarna nooit meer uit kunnen komen. Ouders weten écht niet wat ze hun kinderen aandoen. Taal is zó hardnekkig.

Maar je kunt dan toch je naam gewoon laten veranderen? Geen probleem, vandaag de dag. Veel makkelijker zelfs dan bijvoorbeeld van geslacht of zo.
Maar dat doe je omdat je dat zélf wilt. Wij willen onze naam juist helemaal niet veranderen, we eisen alleen dat er respectvol mee om wordt gegaan. En daar blijven we ijzerenheinig actie voor voeren. Want het wordt erger.
Wat bedoelt u daarmee?
Nou, hoe denkt u dat de vrouw van Jan Steen zich bijvoorbeeld voelt? Dag in, dag uit keihard poetsen en boenen, maar het is gewoon dweilen met de kraan open.

Toch zijn er ook andere geluiden te horen, niet zozeer tegen de oprichting van de actiegroep als wel tegen de noodzaak ervan.
‘Discriminatie? Ik lach er gewoon om, hoor,’ zegt Frans vrolijk.
‘Bijna elke dag zegt er wel een vrouw tegen me dat ik de ware ben,’ vertelt Jakob die verder anoniem wil blijven. ‘Dat is juist leuk, toch?’
Wel is hier en daar bezwaar te horen tegen de hoogte van de contributie.
‘Niet op te brengen voor iemand met een AOW-tje zoals ik,’ aldus Henk Dwars uit Almere. ‘Ik ben gekke Henkie niet.’