Tong's voetbalverhalen # 91

Twee jaar geleden vierden we postuum de 70e verjaardag van Johan Cruijff. Sommigen vinden hem de beste ooit. De Arena heeft eindelijk de juiste naam gekregen. Nu is Don Diego overleden. Voor anderen de beste ooit.

Cruijff en Maradona waren even geniaal als Pelé. Die heeft een streepje voor door zijn drie wereldtitels Cruijff was liefhebber. Van Basten, Rijkaard en Bergkamp konden zijn bloed wel drinken als jonge speler bij Ajax. Cruijff zat ze op de hielen. Zoals ze later de verdedigers kregen. Als ie geen aandacht aan je schonk had je geen potentie voor de top.

Zijn grote voorbeeld was een voetballer uit Argentinië. Hij noemde hem een leider, regisseur. Een speler die over het hele veld was te vinden. Di Stefano was volgens Cruijff de perfecte voetballer. Niet alleen scorend, maar ook het elftal bij de hand nemend. De ultieme voetballer volgens Johan.

Tussen 1953 en 1964 speelde de aanvaller voor Real Madrid. Won 8 landstitels en 5 keer de EC1.
In alle finales scoorde ie destijds. Samen met een andere vedette, Puskas, de briljante Hongaar heerste hij. Waar Nederland in die periode nog van Luxemburg verloor. Had Jopie het al in de gaten. Ik wil Di Stefano zijn. Zoals ik later tijdens het straatvoetballen Cruijffie was. Zelfs een godenzoon had zijn voorbeeld.

Di Stefano, Pelé, Cruijff, Maradona en Messi Soms glipt er een Ronaldo of van Basten tussen door. Het wil maar niet tot me doordringen. Het mooiste doelpunt ooit is overleden.

tong80