The Curious Case of Kyle Rittenhouse

De vijand is hier. Racisten en fascisten die jou niks gunnen, of Marxisten en Anarchisten die de maatschappij willen platbranden. Berichten in de media zoeken niet naar wederzijdse motivatie, maar koppen ‘klootzak van de andere kant doet precies waar jij zo bang voor bent’. En die berichtgeving heeft effect.

Bijvoorbeeld op de 17 jaar oude Kyle Rittenhouse. Kyle kijkt voornamelijk Fox News, waar hij dag in dag uit beelden ziet van rioters en looters die vernielen, intimideren en geweld plegen. Winkels die al jaren in de community staan worden aan puin geslagen, en als de eigenaars wagen wat proberen te redden ontvangen ook zij klappen. De hosts bij Fox News laten weten dat dit precies is wat links Amerika wil, anarchy, geen politie, mob rule. “Who’s going to step up for our country if our police force can’t?” Ik, denkt Kyle. Als de politie de burgers niet meer helpt en beschermt dan zal ik het doen. En hij reist af naar Kenosha met zijn geweer en zijn medicijntasje. Op videobeelden is te zien hoe de politie Kyle en zijn medestanders water uitdeelt en bedankt voor wat ze doen. De dankbaarheid voor hulp en steun van ‘het volk’ is duidelijk in hun stemmen te horen.

Een agent schopt een man, handen al op het hoofd, bruut in zijn rug. Als hij zich omdraait wordt hij hardhandig door drie man tegen de grond gewerkt, terwijl vuisten op hem neerregenen. Het is het zoveelste filmpje van wit-op-zwart politiegeweld wat te zien is. Daarnaast brullende mensen met MAGA petten en God Loves America borden, mensen met Blue Lives Matter borden, mensen die ‘go back to your shithole country’ roepen. De president noemt ze fine people in zijn toespraak. De CNN newsanchors onderstrepen wat je in je onderbuik al weet. “This is a racist country. This is the time to be angry, to fight. No Justice, No Peace. Burn the system down.”

De tweedeling is compleet. Het idee dat al die mensen, landgenoten, als samenleving bij elkaar moeten komen en samen door moeten lijkt overboord gegegooid te zijn. Landgenoten die elkaar nog alleen zien als aartsvijanden, die als enige weg naar het licht de vernietiging van de ander zien. Er is een situatie ontstaan waar van beide kanten burgers geloven dat het recht in eigen handen nemen de enige oplossing is. De afloop is voorspelbaar.

In een report van NYT wordt uiteengezet hoe Kyle uiteindelijk door de politie wordt gesommeerd te vertrekken, waarna hij door een boze groep wordt achtervolgd, er een schot wordt gelost terwijl er een andere man naar Kyle toespringt, en Kyle vier dodelijke schoten vuurt. Daarna probeert Kyle de politielinie te bereiken terwijl boze omstanders hem identificeren als de schutter, en hem aanvallen. Als hij struikelt en twee mannen bovenop hem duiken schiet Kyle nog tweemaal, met nog een dode en een gewonde tot gevolg.

De media doet waar ze goed in is: versimpelen en verdelen. Kyle is geen complex verhaal, hij is een racist of een held. En zo wordt de opzet gedaan voor de volgende tragedie. Schaamteloos.

Dit item is geschreven door Maarten van schrijverscollectief Kaf.