De echte amateurman...

In afwachting van de negatievelingen....Ome Sijmen genoemd als nieuwe trainer van het Nederlands Elftal. Bommelse legende Sijmen neemt waarschijnlijk de levenskunstenaars Dino Timisela en Herman van Diejen mee als hulpcoaches.

Grat Damen neemt wegens zijn naam de nieuwe internationals onder zijn hoede. Zijn toch allemaal mietjes volgens de criticasters. Edwin Middelkoop wordt de nieuwe materiaalman. Mits andere werkzaamheden.

Herman.

 Deze is voor ome Sijmen. Een echte Bommelaar, die op z'n 75ste als trainer nog voordeed hoe je moet kappen en draaien. Wie heeft er niet getraind onder Sijmen? Bijna 90 inmiddels......De Binkies zijn ouder samen.

'Hermke, ge mot meer pingelen.' Woorden van ome Sijm tijdens het schoolvoetbaltoernooi dat naar hem was vernoemd. Ik zat op de Philipsschool.

Had dus weinig kans ooit iets met het schoolvoetbal te winnen. Hockey was een ander verhaal. Dan had je Freerk Oltmans in de spits en Coert Zondervan als spelverdeler. Garantie voor succesvol. Kon je een notaris vast laten leggen. Ome Sijm werd en wordt ie genoemd. Voor mij is ie letterlijk en figuurlijk een oom.

Ome Sijmen is inmiddels bijna 90. Weinig Bommelaars die hun voetbalsporen zo hebben achtergelaten in Bommel. Als voetballer aan de wieg van NIVO-Sparta in 1953, tot op hoge leeftijd als trainer actief geweest. Zijn enthousiasme nooit verloren. Ook bij andere clubs was ie trainer. Vaak succesvol, overal wordt ie nog met open armen ontvangen. Van Zuilichem tot Dussen en van Herwijnen tot Madurodam. Markante man. Overal een mening over en overal verstand van. Dat maakt hem zo leuk. De Bommelse kruising tussen Piet de Visser en Wiel Coerver.

'Ik ging altijd in overleg met aanvoerder Joop Bekker, en deed daarna wat ik al in m'n hoofd had.' Ik heb trainers meegemaakt in het eerste van NIVO die je lieten lopen en opdrukken in de sneeuw. Waar ik daarna mee degradeerde. Die mocht het voorwoord schrijven in het jubileumboek van 50 jaar NIVO Sparta. In hetzelfde boek waar families geportreteerd werden. Een portret dat ome Sijmen alleen al had verdiend. Ook door zijn zonen Jan en Peter. Bekend als de Binkies. Beiden eerste-elftalspeler.

Op m'n 15e scoorde ik tegen Roda Boys. Had eigenlijk geen idee. Was in de jeugd gewend altijd te scoren. Komt Peter naar me toe gerend als linksachter. Springt op m'n rug en we vallen op het gras. Geneerde me kapot. Ik was gewend te juichen als de Kromme of Cruijffie. Omdraaien en handje in de lucht. Maar de genen van ome Sijmen waren doorgegeven aan neef Peter van Eck.

Veel NIVO-spelers hebben onder Ome Sijm gespeeld. Sommigen hebben minder goede ervaringen met hem. De meesten echter herinneren hem als een positief ingestelde trainer, die aanvallend wilde spelen. Er zijn ook mensen die hem herinneren van bruiloften en partijen. Uit een acteurs-familie groeide hij met het typetje Schlemieleke naar grote hoogten. De generatiegenoot van Ome Leo en Wim Smit zou het cocktails trio kunnen zijn. Hun zonen Jan van Eck, Alfred van Opijnen en Fred Smit hebben de muzikale NIVO-genen niet van een vreemde. Het dirigeerstokje werd doorgeven.

Markante man, waar je als familielid, zoals ik, trots op mag zijn. Dat het hockeyen nu op hetzelfde sportcomplex is als het voetballen is mooi.

De sportdag bestaat nog steeds. Heet niet meer De Ome Sijmen-trofee. Het sportpark draagt ook niet zijn naam. Net zoals Coert en Freerk waarschijnlijk niet meer genoemd worden. Er wordt op kunstgras gespeeld tegenwoordig. Hockey, is dan ook voetbal met een stokkie.

Gratje, de kantinebeheerder, is het bindmiddel tussen Olympia en NIVO Sparta. Het hart van Ome Sijmen is rood/wit/zwart. Een bindmiddel tussen toen en nu. Tussen mooie vervlogen tijden. Een mooie toekomst in het verschiet.

'Hermke, ge mot meer pingelen.'

tong80