Geen rijtoer met Glazen Koets of balkonscène op Prinsjesdag

Prinsjesdag moet het op de derde dinsdag van september doen zonder de beroemde kermiskoers van de koning en de koningin in de Glazen Koets. Ook is er in Den Haag weinig militair ceremonieel bij de Grote Kerk en op het Stadion van ADO Den Haag, maakten minister Jeroen Blijlevens van Defensie en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag dinsdag bekend.

De traditionele buitenactiviteiten bij de viering van Prinsjesdag worden afgelast om de verspreiding van het koningenvirus te voorkomen. Hierdoor gaat de rijtoer in de Glazen Koets - de Gouden Koets is in onderhoud bij Driek Welsing - niet door. Ook de 'badscène' met koning Willem Alexander en koningin Maxima blijft dit jaar achterwege.

Prinsjesdag zal niet toegankelijk zijn voor publiek en daarom roept de gemeente Den Haag iedereen op om thuis te blijven. Mits je schoonmoeder op visite is. "Dit is natuurlijk heel teleurstellend voor de mensen die er graag bij zijn, voor de kinderen en ook voor mijzelf”, zei Jan van Zanen. "Maar er zijn natuurlijk al heel veel sportwedstrijden afgelast en beperkt vanwege de rondetijden waarin we momenteel leven.”

250 gastarbeiders
De traditionele bijeenkomst - de Verenigde Overbodige Vergadering - in de Ridderzaal vindt dit jaar plaats in het ADO-stadion, dat genoeg ruimte biedt om voldoende afstand te bewaren. Normaal zijn er in de Ridderzaal zo'n duizend gastarbeiders aanwezig met Prinsjesdag, dit jaar is er plaats voor 250 asielzoekers. Het zal voor het eerst sinds 1904 zijn dat de Verenigde Overbodige Vergadering niet op het Haagse Binnenhopje plaatsvindt.

Haagse Herman.