Neer dat beeld!

Laten we in Nederland alle standbeelden omver gooien. Immers is er op elk persoon wel wat aan te merken. Pim Fortuijn was rechts, Piet Hein een zeerover en Cruijff speelde bij Ajax.

Allemaal 'goede' redenen om die standbeelden omver te gooien, toch? Immers is er voor elk standbeeld wel een gekwetste groep te vinden. Of het een Spanjaard is wiens familie door Piet Hein vermoord is, of een Feyenoord supporter die de 8-2 van '83 nog steeds niet verwerkt heeft. Of zullen we wat logischer na gaan denken?

Het probleem wat er daadwerkelijk is met de standbeelden, is de perceptie en gevoelens die ze oproepen. Ja, we kunnen bepaalde groepen wegzetten als 'zielig' en 'permagekwetsten', maar dat neemt niet hun gevoel weg. Daarnaast hebben ze an sich ook wel een punt. Niet al, of waarschijnlijker geen enkele, van onze helden heeft een schoon verleden.

Het is zeker niet goed om toe te geven aan de eisen van hen die dreigen met geweld, zoals die idioot Akwesie of KOZP in z'n geheel. Echter is het ook niet goed om maar blind weg te blijven kijken van ons lelijke verleden. Ja, de gouden eeuw was mooi, maar ook lelijk. Beide kanten moeten belicht worden, om een gebalanceerd beeld te geven van ons verleden.

Wat, naar mijn mening, een goede polder oplossing zou zijn; vermeld beide kanten van het verleden van het standbeeld in kwestie. Ja Piet Hein is een oorlogsheld, maar hij heeft die status bereikt met zeeroveractiviteiten. Ja Cruijff speelde bij Ajax, maar was ook één van de beste voetballers ooit voortgebracht door Nederland en belangrijker nog, speelde ook bij Feyenoord. Ja Fortuijn wilde de grenzen dichtgooien, maar hij wilde ook niemand uitzetten.

Elk persoon die een standbeeld heeft valt wel iets over te klagen. Geen enkel persoon is helemaal schoon, noch helemaal fout. Het is goed dat er aandacht is voor de donkere kanten van onze geschiedenis. Maar aandacht houdt niet in dat de deze gaan herschrijven, alleen maar omdat er een paar mensen zijn die zich enorm gekwetst voelen hierdoor. Want hoewel we het gevoel van anderen serieus moeten nemen, moeten we ons daar niet door laten leiden.

Gevoelens zijn niet belangrijker dan feiten. Als jij te zwak bent om geconfronteerd te worden met het verleden van het land waar je verblijft, heb je altijd de mogelijkheid om te emigreren. Of... Misschien een idee... Negeer datgene dat je kwetst. Heb je last van een standbeeld op de Dam, ga er niet heen. Je hebt keuzes in dit leven. Ergens aanstoot aan nemen is ook een keuze.

Aan de andere blijf ik het belangrijk vinden dat onze gehele geschiedenis wordt onderwezen. Al dan niet door de teksten die bij standbeelden staan. Zo blijft het mij telkens enorm verbazen dat er mensen zijn die geen idee hebben van hoe Nederland de Molukkers heeft genaaid en bedrogen in het verleden, om er maar een recent voorbeeld bij te pakken. Deze onwetendheid kan voor veel frustraties zorgen bij Molukkers, wat weer een negatieve spiraal aan gevoelens teweeg kan brengen.

Concluderend; Beelden neer; nee. De hele geschiedenis vermelden bij het beeld; ja.