We raken onszelf kwijt

Het doet me echt pijn om te zien hoe de wereld in brand staat de laatste dagen. Ik zie een tegenstelling gecreëerd worden die de kloof tussen links en rechts alleen maar groter maakt. Maar de dingen die nu gebeuren lossen racisme niet op. Het verzet tegen politiegeweld in Amerika is terecht en ik kan mezelf als onafhankelijke Nederlander niet inbeelden hoe het Amerikaanse volk zich hierover voelt. Ik geloof echt dat dit een groot probleem is waar iets aan gedaan moet worden. Maar de rellen en plunderingen waarmee het gepaard gaat is net zo goed misselijkmakend.

Complete winkelcentra gaan in vlammen op, ‘’blanke’’ burgers die hun winkel willen verdedigen worden door 20 man sterk letterlijk doodgeslagen, allerlei overheidsgebouwen die eraan gaan. Ik begrijp de schreeuw van wanhoop, maar dit lost niets op. Hoe kunnen we racisme aanpakken als een reactie op racistisch politiegeweld leidt tot het doodslaan van blanke mensen?

We belanden zo in een vicieuze cirkel. De verschuiving van de discussie naar Nederland bevindt zich eveneens op glad ijs. In Nederland hebben we niet te maken met excessief politiegeweld tegen ‘’zwarte’’ burgers. Dit is er niet. We hebben hier absoluut geen racistische politie eenheid. Probeer dit alsjeblieft niet zo te laten lijken. Dit verdient de politie eenheid in Nederland absoluut niet. Waarom moet deze tegenstelling zo nodig worden vergroot? Er is in zekere zin racisme in Nederland. Ja, dit is er. Maar dit komt toch niet van één kant? Racisme is niet te omschrijven als iets wat alleen voortkomt uit ‘’white privilege’’.

Blanke mensen die in veel Afrikaanse landen niet over straat kunnen lopen zonder te worden leeggeroofd of het ziekenhuis te worden ingetrapt, een homostel in Amsterdam Zuidoost dat door Marokkaanse jongeren bespuugd en geïntimideerd wordt, radicale moslimjongeren die zich steeds meer afzetten tegen alles wat Nederlands is, onderlinge racisme binnen allerlei Afrikaanse landen. Een handjevol voorbeelden die erop wijzen dat racisme niet alleen toebehoort aan ‘’white privilege’’.

Alsjeblieft, deze term vergroot de tegenstelling zo immens. En als we het hebben over racisme in Nederland dan is er één onderwerp wat daar niet aan ontkomt. Elk jaar die commotie rondom het jaarlijks terugkerende feest Sinterklaas. Als de wintermaanden aanbreken komen de discussies weer uit de kast. Wat mij betreft schaffen we dat hele feest maar gewoon af. Het heeft zijn glans volledig verloren. Als er zoveel politieke discussie en verborgen pijn zit bij dit feest heeft het allemaal geen zin meer. Laten we voortaan met zijn allen op 5 december gaan discuswerpen. Net zo gezellig. Maar waar de schoen wringt is ieder jaar hetzelfde. Het interesseert mij persoonlijk geen fluit welke kleur die pieten hebben. Zwart, wit, pimpelpaars, oranje of geel. Echt het boeit me geen zak. Maar het gaat om de manier waarop er een kleurverandering word geforceerd. Alsof iedereen die het niet eens is met anti-zwarte piet een racist is. Deze verwijten jagen de weerstand tegen een verandering alleen maar meer aan. Maar dit is al teveel tekst over dit zeer vermoeiende onderwerp.

Dan hebben we ook nog de massale demonstratie op de Dam in Amsterdam. Het doel is prima. Iedereen heeft in dit land het recht om zijn mening te laten horen. Maar de manier waarop dit gegaan is, is op zijn zachtst gezegd tenenkrommend. Al maanden lang zitten ondernemers, ziekenhuispersoneel en het volk met de handen in hun haren over het corona-virus. Er zijn richtlijnen opgesteld waar we ons met zijn allen in grote lijnen goed aan gehouden hebben. Maar nu, omdat er verschrikkelijke gebeurtenissen in Amerika plaatsvinden, die weinig raakvlakken hebben met onze hedendaagse problematiek, mogen er wel duizenden mensen hutjemutje demonstreren?

Nog zorgwekkender vind ik het gedrag van de Amsterdamse burgemeester Halsema. Want kennelijk mag dit allemaal. Kennelijk mogen we met zijn duizenden protesteren? Dit is een dikke middelvinger naar iedereen die maandenlang heeft lopen zwoegen om dit coronavirus onder controle te krijgen. Wat als blijkt dat deze demonstratie een nieuwe brandhaard is? De gevolgen zijn niet te overzien, en dit komt allemaal op het conto van Femke Halsema.

Daarbij heeft de overheid definitief zijn geloofwaardigheid verloren om nog te handhaven op 1,5 afstand. Het kan niet zo zijn dat dit kan worden veroorzaakt door één iemand. De tweedeling die vervolgens wordt geforceerd door allerlei mensen is triest. Alsof je niet met hart en ziel achter het doel van de demonstratie kan staan, maar óók mee kan voelen met mensen die grote offers brachten en voor wie zo'n massale menigte een pijnlijke aanblik is. Mensen die deze demonstratie een slecht idee vinden, bestempelen als racist wakkert alleen maar meer racisme aan. Nog meer tweedeling, nog meer verdeeldheid, nog meer polarisatie en nog meer extremer links en extremer rechts geweld.

Laten we alsjeblieft stoppen met het in hokjes plaatsen van mensen. Het een sluit het ander niet uit. Dat iemand blank is wil niet zeggen dat diegene een racist is, dat iemand vindt dat plunderingen niet horen wil niet zeggen dat diegene het niet eens is met het protest, dat iemand het onverstandig vindt om met duizend man bij elkaar op de dam te staan maakt iemand nog geen racist. Stiekem ben ik mijn hoop aan het verliezen. Een wereld waarin iedereen aardig voor elkaar kan zijn ongeacht zijn of haar afkomst, mening, geslacht of geloofsovertuiging. Die heeft nog nooit bestaan, en ik denk ook niet dat die ooit nog zal komen.

Deze column is geschreven door tappejan.