Nu in de rij voor het Vondelpark, straks 80 jaar terug in de tijd?

Zojuist las ik bij onze collega's van AT5 dat het enorm druk is in het Vondelpark in Amsterdam. Zo druk zelfs dat politie en handhaving regulerend optreden en dat de zij-ingangen van het park gesloten zijn om de drukte te kunnen beheersen. Eerder vandaag riep de NS al op om niet langer met de trein naar Zandvoort te reizen; het was veel te druk in de treinen. 

Bij het bericht over het Vondelpark werd er gemeld dat er zelfs een (lange!) rij van mensen stond te wachten om even het Vondelpark in te mogen. Ik kan hier met m'n kop echt niet bij. Ja, vanaf maandag worden de maatregelen versoepeld, maar er werd ook om ZELFBEHEERSING gevraagd. Dat zie ik vandaag niet echt terug.

Sterker nog: ik moet aan de gaarkeukens ten tijde van de Tweede Wereldoorlog denken. Toen stond men in de rij voor een hap ondefinieerbaar eten dat op je bord gekwakt werd als je aan de beurt was. Je stond in de rij in de hoop de oorlog te overleven, bang dat je elk moment kon omkomen door een luchtaanval. 

En nu? Nu we in vrijheid leven, staan een hoop mensen als een stelletje totaal covidioten in de rij om een sprankje zon in een park mee te pakken, want dat kan niet thuis op het balkon of in de tuin, in de angst om misschien besmet te raken en dood te gaan. 

Gebruik toch godverdomme je gezonde verstand voor we straks echt 80 jaar terug in de tijd worden geworpen. Toen mochten de de Joden alleen buiten komen met een Jodenster, straks mogen wij alleen nog buiten komen met een covid-ster als bewijs dat we immuun  zijn. En bedankt hé?