Keep calm and cough on

Tenzij je ergens (veilig) in Groenland onder een steen hebt gelegen, kun je er niet aan ontkomen zijn: vrijwel de hele wereld is in de ban van COVID-19, het nieuwe corona-virus, Kung Flu of nasiblaf.

Uit alle hoeken van de wereld komen verontrustende, soms tegenstrijdige berichten.

Zo zouden er al meerdere gevallen zijn geweest, waarin iemand die genezen leek, toch opnieuw ziek is geworden, en ook lijken eerdere publicatie van ons eigenste RIVM waarin werd aangegeven dat besmettingsgevaar met het nieuwe virus enkel bestaat als een drager symptomen vertoont, inmiddels achterhaald door het voortschrijdend inzicht.

Ondergetekende heeft zijn 31 dagen proviand inmiddels in ieder geval ingeslagen, want als het eind van de mensheid er dan toch aan komt, dan brengt deze columnist dat memorabele feit het liefst door in het bezit van een royale hoeveelheid toiletpapier.

Gelukkig komen er zo nu en dan ook nuancerende berichten naar buiten, die ons in staat stellen om de situatie wat te relativeren. Misschien valt het allemaal wel mee, en laten we ons gewoon veel te makkelijk bang maken. Het is een griep, die ietsje besmettelijker is, en die ietsje gevaarlijker is voor hen die ouder zijn, of een zwakker immuunsysteem hebben. Ook dit gaat weer over, en als we terugkijken, dan vragen we ons af, waar we ons nu zo druk over hebben gemaakt.

Toch?