Tong's voetbalverhalen #54

'Als ik de kans krijg maak ik van deze club iets groots.' Woorden van Aad de Mos bij zijn aanstelling vlak voor het einde van het seizoen om Sparta te behoeden voor degradatie.

Bescheidenheid is hem altijd vreemd geweest. Omhooggevallen als hulptrainer van Ajax. Net zoals Leo Beenhakker ooit hoofdtrainer werd in Amsterdam. April 2010 stelde Sparta hem aan. Naar verluidt voor 2 ton in vier wedstrijden. Het werden er zes. Play-offs tegen het nietige Excelsior rekten het seizoen.

Op de persconferentie bij zijn aanstelling bij PSV sprak ie de woorden: 'Ik ben een garantie voor succes.' De afloop is bekend. Aad Afkoopsom is niet voor niets zijn bijnaam. Hij won met KV Mechelen onterecht van Ajax de EC-2. Danny Blind werd er na 10 minuten al uitgestuurd. Ook zo'n "grote coach."

Terug naar Sparta. De club degradeerde ooit één keer. Aad de Mos zou het wanbeleid van de roemruchte club niet kunnen omdraaien. Op het Kasteel gleed ie nog op zijn knieën langs de zijlijn toen Sparta in de 85ste minuut scoorde tegen Excelsior. Nahijgend in zijn euforie zag ie Excelsior in de play-off tegen degradatie, zittend op de bank, de Rotterdamse concurrent in de 90ste minuut toch nog scoren.

Geen Aad afkoopsom ditmaal. Wel een staart tussen de benen, die weer vertrok. Geld opgestreken om de beste analist na Jan Mulder te worden. Markante man. Altijd leuke tv, maar als coach niet de begenadigde coach die hij zich inbeeldt te zijn. Zijn middelvinger tegen Ajax vergeef ik hem nooit. De club waar ie als coach alles aan heeft te danken.