Tong's voetbalverhalen #50

Tussen 1991 en 1998 speelde Paul Merson in totaal 21 wedstrijden voor het Engels voetbalelftal en maakte daarbij drie doelpunten. Het hadden gezien zijn talent 90 wedstrijden en 30 doelpunten moeten en kunnen zijn.

Merson begon zijn loopbaan als middenvelder in 1985 bij Arsenal FC waar hij, op een korte huurperiode bij Brentford FC in 1987 na, tot 1997 zou spelen. Hij speelde in die tijd 327 competitiewedstrijden waarin hij 78 doelpunten maakte en waarin hij met Arsenal tweemaal de Premier League (1989 en 1991), de FA Cup (1993), de Football League Cup (1993) en de Europacup II (1994) won .

Gedurende zijn loopbaan had Merson een alcohol- en cocaïneverslaving waarvoor hij in een afkickkliniek belandde. Ook had hij gokproblemen. In een vraaggesprek met de Daily Mirror erkende Merson op 25 november 1994 dat hij verslaafd was geweest aan cocaïne. "Ik heb de afgelopen maanden mijn loopbaan en mijn huwelijk op het spel gezet. Iedereen mag nu weten wat er met mij gebeurd is. Ik wil alles opzij zetten en opnieuw beginnen."

Het zijn letterlijke citaten. Figuurlijk denk je na al die jaren, waarom? Een geweldenaar. Tevens spelend voor mijn favoriete buitenlandse club. A Gunner for life. Zoals Charley George bij Arsenal hoort, en Bergkamp en Henry.

Veel voetballers gingen hem voor. De meesten die in de goot vielen deden dat na hun carierre. Paul Merson was al alcoholist en cocaïnesnuiver tijdens zijn loopbaan. Weinig voetballers hebben als junk zo'n erelijst bij elkaar gespeeld.

Dronk 80 glazen bier per week en flessen whisky. Een echte Gunner met een prijzenkast waar ze tegenwoordig jaloers op zijn. Niemand weet hoe goed ie was geweest zonder alcohol en drugs. Hij mag trots zijn de verslaving overwonnen te hebben en analist te zijn op tv.