Tong's voetbalverhalen #48

Willy van der Kuijlen. Bij iedere PSV-er gaat het hart sneller kloppen. Ook bij supporters van andere clubs. Een weergaloze voetballer. René van der Gijp had het er laatst nog over. Hij deed als trainer schietoefeningen voor. Schoot de ballen met links én rechts stijf in de kruising.

'Mister PSV'. Een andere bijnaam van hem is ‘Skiete Willy’, vanwege zijn harde schoten met links én rechts. Tussen 1964 en 1981 speelde van der Kuijlen 528 wedstrijden voor PSV. Daarin scoorde ie 311 doelpunten. En hij is topscorer aller tijden van de Eredivisie. Dat zal ie waarschijnlijk tot in lengte der dagen blijven. Een speler van zijn kaliber speelt tegenwoordig niet heel zijn carrière in Nederland.

Hij maakte in zijn totale carrière 29 doelpunten in Europees verband: tien in de Europacup I, elf in de Europa Cup II en acht in de UEFA Cup. Hij werd een paar keer landskampioen. Had zijn hoogtepunt in het seizoen 1977/78. PSV won de EUFA-cup door Bastia te verslaan. Zijn beste wedstrijden speelde ie echter tegen Barcelona in de halve finale.

Barcelona, de club van Johan Cruijff. De voetballer die de wereldroem van een andere parel in de weg stond. Door onenigheid tussen PSV -en Ajaxspelers, onder leiding van Cruijff, ontbraken van der Kuijlen en doelman Jan van Beveren jarenlang in de Oranje selectie.

Menigeen denkt dat we met het PSV-duo twee keer wereldkampioen hadden kunnen worden. In 2004 werden er aan de oostkant van het Philips Stadion standbeelden onthuld van Van der Kuijlen en Coen Dillen, een ander clubicoon van PSV. De bronzen versie Van der Kuijlen, tweebenig, maar van nature rechts, staat schietend met links afgebeeld.

Ik ben jong of oud genoeg om hem te kunnen herinneren. Eén van de beste voetballers ooit in Nederland. Ik ben fan van Cruijff, dit is één van de weinige dingen die hij verkeerd heeft aangepakt.