Tong's voetbalverhalen #46

Je hebt voetballers die wereldsterren konden worden. Het een moment waren en weer vergeten zijn. Wie van de jongere generatie kent Zico nog, of Garrincha, Günter Netzer ?

Een wereldster in wording was de Argentijn René Houseman. Zijn club-palmares is ongeëvenaard in Zuid-Amerika. Huracán, River Plate, Colo-Colo, Independiente, Excursionistas. Zelfs Clarence Seedorf zou er jaloers op zijn geweest.

De schitterende voetballer schitterde niet genoeg. Op het WK-74 noemde Cruijff hem de beste speler van het toernooi. Hij scoorde drie keer. Het Argentijnse team was niet memorabel genoeg.

Houseman, was inmiddels van veeldrinker een alcoholist geworden. Het WK-78 diende zich aan en daarmee Maradona, het 17-jarige wonderkind. Menotti, de bondscoach, gaf de voorkeur aan Houseman.

Maradona en het Argentijnse volk hebben het Menotti nooit kwalijk genomen. Kempes werd de vedette op het WK-78 voor de Argentijnen. Houseman wordt nog steeds gekoesterd.

Ze denken vaak terug aan Houseman. Hoe goed ie had kunnen zijn zonder alcohol. Hij was voorbestemd één van de besten ooit te zijn geworden. Hij schitterde en scheen aan een te laag plafond. Soms gaat er nog een lampje branden bij de echte liefhebbers. Bij mij staat ie in het geheugen gegrift. Hij leeft niet meer. Toch heeft-ie een vast plekje in zijn stamkroeg. Daar wordt-ie voor eeuwig op handen gedragen.