Tong's voetbalverhalen #40

Er zijn spelers die door mindere prestaties bekendheid krijgen. Spelers die tegenwoordig culthelden worden genoemd. Echte culthelden presteren ook. En zijn niet alleen door hun Haagse tongval gewaardeerd.

Wim van der Horst hoort in de club van culthelden die presteerden op het veld. Begonnen in Utrecht bij de amateurclub Sint Maarten, later Sporting '70 en sv HMS. Gescout door AZ-67. Met zijn Utrechtse plaatsgenoot van Hanegem reed ie samen in de auto naar Alkmaar. Begin jaren 80 was AZ-67 een Nederlandse topclub. Die zelfs een Europese finale speelde in 1981.

Het was voor de jonge van der Horst onbegonnen werk om een basisplaats te bemachtigen met al die internationals op het middenveld. Met De Kromme en Jantje Peters als concurrenten voor zich moest ie de club wel verlaten. FC Den Bosch werd zijn nieuwe thuishaven. Hij zou er 8 jaar als aanvallende middenvelder spelen.

Vraag een Bosschenaar naar zijn favoriete speler uit het verleden. Grote kans dat deze flegmatieke aanvallende middenvelder, ondanks Hans Gilhaus, Arnold Scholten, Jos van Herpen, Theo Lucius of Ruud van Nistelrooij, wordt genoemd. Zijn hoogtepunt uit die tijd is een 3-0-overwinning op Ajax in 1983/84. In de tweede helft weet ie een hattrick te scoren tegen de grootmacht. Ik ken zonder te googlen geen andere speler die dat heeft gedaan.

Wim van der Horst woont nog steeds in Den Bosch. Werkt op culturele zaken. Na 250 wedstrijden voor die club is ie een deel van de cultuur van de stad geworden. Heijja Den Bosch staat in het clublied. Ik reed 15 kilometer naar De Vliert op de fiets om van der Horst te zien. Wim reed met de Kromme naar AZ-67. Eén en al oor naar zijn leermeester. Wijze lessen van één van de grootste voetballers tot zich nemend.

Een ware club/cultheld. Niet hoog van de Sint Jans kerktoren blazend. Wel met de cornervlag zwaaiend na zijn tweede doelpunt tegen mijn andere favoriete club. Grote kans dat ie na een wedstrijd tegen Feijenoord met Joseph Kiprich voor de kleedkamer een sigaretje rookte. Effe puffend na gedane zaken.