Tong's voetbalverhalen #38

Atletico Madrid voorzitter Jesus Gil á Gil vroeg zich ooit af of er bij Ajax een machine was waar donkere voetballers uitkwamen. Ze speelden tegen Seedorf, Kanu, Finidi, Davids, Reiziger en Wooter. Dat is niks vergeleken met de discriminatie uit de begintijd van het voetbal

De naam Arthur Friedenreich zal weinigen iets zeggen. Toch is het één van de beste voetballers ooit. Tevens wegbereider in de strijd tegen racisme.

Friedenreich was de eerste zwarte stervoetballer. Zijn vader Oscar, was een zoon van een Duitse emigrant en werd geboren in Blumenau. Zijn moeder Matilde was een zwarte slavin. Op tienjarige leeftijd ging Arthur naar het Mackenzie College in São Paulo, waar hij het voetbal leerde kennen. In de begindagen was het voetbal ook in Brazilië een sport die enkel voor de bovenlaag van de bevolking weggelegd was, maar door zijn Duitse afkomst kon Arthur toch deze sport beoefenen.

Friedenreich was op 21 juli 1914 in Rio de Janeiro één van de spelers die de eerste interland speelden voor het nationale elftal. Tegenstander was geen ander nationaal elftal maar de Engelse club Exeter City FC. Brazilië won met 2-0. Friedenreich verloor in de ruwe wedstrijd twee tanden. In 1925 ging hij met zijn team CA Paulistano op tournee door Europa en werd door een Franse krant bestempeld als de 'koning der koningen' van het voetbal. De Brazilianen noemden hem Pé de Ouro (goudvoet) en de Uruguayen gaven hem na de finale van het Zuid-Amerikaanse kampioenschap 1919 de bijnaam El Tigre (de tijger).

Hij werd international dankzij zijn vaders afkomst, want zwarte Brazilianen werden pas in 1918 toegelaten bij het nationale elftal. Volgens de FIFA scoorde hij 1329 keer in officiële wedstrijden (49 meer dan Pelé). Hierdoor geldt hij als de meest scorende speler in de geschiedenis en hij was ook de eerste speler die meer dan 1000 keer scoorde. Hij werd negen keer topschutter in de competitie van São Paulo. Destijds de grootste en belangrijkste competitie van Zuid-Amerika.

Geen idee hoe hij in dit Messi-tijdperk zou worden beoordeeld. De appels en peren zijn nu al niet te vergelijken. Messi of Ronaldo? Ronaldo of Ronaldo? Pelé of Maradona? Cruijff of Best? Ieder tijdperk zijn grootheden. Friedenreich is een mythische naam. Kleurrijk zelfs. Friedenreich of Bok de Korver? Zeg het maar.