Tong's WK-Atletiek 2019 column #9

Salwa Eid Naser heeft bij de WK in Doha de wereldtitel op de 400 meter in de wacht gesleept. De 21-jarige atlete  uit Bahrein bleef in een sensationele finale olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo net voor: 48,14 om 48,37.

Je kunt de winnares een mooie deerne noemen, die haar ranke lijf en vrouwelijke uitstraling kracht bij zet met subtiele tatoeages en opvallende piercings. Haar opponente steekt daar qua lengte boomlang tegen af. De 48.14. is de op twee na snelste tijd ooit op de 400 meter. Het wereldrecord stamt uit 1985. Midden in de koude oorlog en midden in het koude Oostblok-doping tijdperk liep de Oost-Duitse Marita Koch 47,60. De tweede beste tijd stamt ook uit die periode, en is wellicht nog spraakmakender. 

Waar alle ogen gisteren tijdens en na de race waren gericht op elegante schoonheid, waren de ogen van de kijkers thuis, en toeschouwers in München 1983, gericht op een vrouwelijke houwdegen die kon wedijveren met Jerommeke uit Suske en Wiske. Jamila Kratochvilová, de Tsjecho-Slowaakse atlete, zou aan het huidige WK niet hebben mogen deelnemen. De Olympisch kampioene op deze afstand Caster Semenya heeft volgens de IAAF een dusdanige natuurlijke testosteron in haar bloed dat ze als man wordt gezien. Met uitsluiting als gevolg. Ze weigert om op onnatuurlijke wijze haar testosteronspiegel naar een voor de IAAF aanvaardbaar niveau te verlagen. Ergo: Geen deelname. Kratochvilova werd nooit betrapt op doping. Maar nadat het ijzeren gordijn was gevallen, kwamen geheime documenten te voorschijn, die bewezen dat het niet alleen ijzertabletten waren die ze slikte.

Kratochvílová liep op 26 juli 1983 in München de 800 m in 1.53,28. Dit is het oudste officiële wereldrecord in de vrouwenatletiek. Al bijna 40 jaar in de recordboeken. Waarschijnlijk niet op Tsjechische pindakaas en appelmoes gelopen. Het contrast tussen deze Tsjechische bodybuildster en de elegante Bahreinse kan niet groter. De prestaties zijn bijna identiek, maar de werelden die in de tussentijd zijn veranderd kunnen niet duidelijker worden getoond. De verbazing van Salwa Eid Naser sprong uit haar ogen. De euforie spatte van het scherm. De spataders onder de gebalde spieren van Jamila Kratochvilová deden pijn aan de ogen. Beiden een gouden medaille. De één jaren later nog steeds met een grauw rouwrandje.

tong80