Tong's WK-Atletiek 2019 column #6

Na een onderzoek van vier jaar heeft het Amerikaanse dopingagentschap USADA de bekende coach Alberto Salasar voor vier jaar geschorst om verschillende overtredingen die verband houden met doping. De straf vloeit voort uit onder meer de handel in testosteron en het knoeien met het dopingcontroleproces. Er worden zoveel coaches bestraft of betrapt. Maar laat deze man nu net de coach zijn van de Nederlandse hardloopster Sifan Hassan. De Nederlandse heeft sinds ze met deze coach werkt, grote stappen vooruit gezet. Letterlijk en figuurlijk. De afstanden waar ze tegenwoordig de tegenstandsters mee verslaat zijn ongekend. Eergisteren wist ze de 10.000 meter tijdens het WK met groot machtsvertoon te winnen.

Hassan is niet de enige succesvolle atleet die hij, samen met dokter Jeffrey Brown, begeleidt. Ook Mo Sallah, de Engelsman, wist onder hem ongeëvenaarde successen te behalen. Meer Olympische medailles staan mede op zijn conto. Bij Mo Sallah heb ik altijd mijn bedenkingen gehad. Het vreemde doet zich echter voor dat ik dat bij Sifan Hassan veel minder heb. Overkomt me vaker bij Nederlandse sporters. Dat Nellie Cooman met Henk Kraaijenhof trainde, die bevriend was met Ben Johnson en zijn staf, en voor het vrijgeven van doping pleitte, was puur toeval. Net zoals ik de arts niet vertrouw die zegt Leontien (Pien) van Moorsel van doping te hebben voorzien. Eric de Bruin de discuswerper werd op het WK-Atletiek van zijn zilveren medaille ontdaan door de malafide Duitsers. Zoals het puur toeval is dat dopingarts Karstens, Yvonne van Gennip in zijn praktijk had. Kan zij er wat aan doen ook in Haarlem te wonen. Inge de Bruin ging een zomertje in Amerika trainen. Revolutionaire trainingsvormen hebben ze daar, volgens haar zeggen. Daarom zag "onze" Inge er plots uit als een bodybuilder. De wereldrecords kwamen dus niet uit de lucht vallen.

Nederlanders gebruiken geen doping. De Stanozanol in het bloed van Edgard Davids, Jaap Stam en Frank de Boer, kwam door het vleesdieet. Wat hebben voetballers nou aan doping? Nee, de oprechte Hollandsche sport-man- en vrouw presteert op pindakaas. Het liefst Calvé. Dat je er acné van krijgt kan de lieve Dafne Schippers niks aan doen. Zo'n kaaklijn krijg je door krachttraining. Ik steek m'n handen in het vuur voor Sifan Hassan en consorten. Ze zijn onschuldig, totdat het tegendeel wordt bewezen. Al is het de vermoorde onschuld. De brandstapel is voor sporters uit verweggistan. Een heksenjacht is dan ook niet nodig. Had ik het al over de RABO-ploeg gehad?

tong80