Rusland bedreiging voor integriteit mondiale topsport

Het moet eens afgelopen zijn met het bedrieglijke, leugenachtige gedrag van Rusland.

De afgelopen dagen komt het nieuws naar buiten dat er door Rusland wederom is geknoeid met dopingregistraties. Net nu het land enige verlichting van de straffen daar voor had gekregen.

Rusland moest van wereldantidopingagentschap WADA bepaalde data aanleveren over dopingtests onder meer rondom de Spelen van Sochi. Daarin zijn tegenstrijdigheden ontdekt waardoor het WADA de boel niet vertrouwt.

Als blijkt dat de Russen wederom hebben gefraudeerd met doping wordt het tijd voor zeer zware maatregelen. De geloofwaardigheid van de gehele wereldwijde sportgemeenschap is in het geding.

Het zou de tweede keer zijn dat de Russen systematische dopingzwendel plegen. Dat raakt aan de integriteit van de sport en van de mondiale topsport in het bijzonder.

Mochten de nieuwste aantijgingen waar blijken, en daar heeft het alle schijn van, dan kan de sportgemeenschap naar mijn mening niet anders dan keihard ingrijpen. Ik denk dan tenminste aan een meerjarige uitsluiting van alle Russische sporters van deelname aan internationale competities met inbegrip van de Olympische spelen, uiteraard met uitzondering van klokkenluiders.

Maar ook definitieve ontmanteling van het Russische antidopingsysteem lijkt mij geboden. Twee keer ging het helemaal mis, waarom zou het een derde keer wel goed gaan? Laat de Russische atleten maar testen door een internationaal team. Genoeg is genoeg.