Geil geld

Geld maakt niet gelukkig, hoezo niet? Zelf heb ik zo’n kleine zesduizend euro netto te besteden per maand, maar maakt dat mij gelukkig? Nou nee. Het is bijvoorbeeld verschrikkelijk makkelijk niet op de prijs van elk product te hoeven letten wanneer je boodschappen doet bij AH. Je weet natuurlijk dat je bij AH opgelicht wordt, dat weten we allemaal. Al die (bonus) acties zijn hypocriet: eerst de prijs omhoog en dan zeggen dat je 25% korting gaat geven. We zijn voor AH een stelletje imbecielen.

Max Verstappen is al binnen voor zijn 21e verjaardag. Ik zou zeggen waarom nog zo moeilijk doen achter zo’n klein stuurtje bij 30 graden plus? De Duitse filosoof Arthur Schopenhauer vatte het kort en perfect samen: "Rijkdom is als zeewater: hoe meer je ervan drinkt, hoe meer dorst je krijgt". Maar de beroemdheden doen het niet meer voor geld, mijnheer Schopenhauer, ook Max niet. Ze doen het om te winnen, om uitzonderlijk te zijn. Waarom schrijf ik hier columns met soms meer dan 5000 hits en honderden reacties? Niet voor het geld dat is zeker, want ik krijg er niets voor. Sterker nog, ik heb hier nog nooit met mijn baas gesproken, hij heeft mij nog nooit een compliment gegeven in die meer dan tien jaar dat ik voor zijn site schrijf. Zit ik ermee? Neu, ik schrijf voor mijzelf. Ik wil die uitlaatklep en het podium hebben en ik kan het toevallig met geschreven woorden, zoals Max het met zijn auto doet. Je wilt doen waar je goed in bent en je wilt dat zo goed als mogelijk doen. Een talent hebben is genen, niet aan te vullen in een universiteit. Je leert schrijven niet op school, net zomin zoals autoracen. Nogmaals, het is een talent dat huist in je genen. Ik ben niet verder gekomen dan de vijfde klas in het basisonderwijs. Met een diploma als stratenmaker op zak eindig je dan uiteindelijk als IT specialist bij een grote bank in Nederland. Maar dan geld.

Het hebben van 'voldoende geld' geeft je een bepaalde rust. Kijk eens naar gezinnen die van 50 euro per week moeten rondkomen. Die stress over geld is killing voor alles wat je lief is, ook je huwelijk en de band met je kinderen. Tenzij je het hebben van veel geld relativeert. Persoonlijk zou ik nooit in een huis gaan wonen met meer kamers dan ik nodig heb of een auto rijden met meer pk’s dan ik nodig heb. Toch zie je de meeste absurd rijken ontsporen. Epstein had een voorkeur voor jonge meisjes, net zoals R. Kelly. Epstein is dood, R. Kelly nog niet. R. Kelly overleeft het wel en Epstein niet. Die is onder uitzonderlijke dubieuze omstandigheden gestorven in zijn cel, waar 24/7 video bewaking was. We kunnen stellen dat zijn voorkeuren hem uiteindelijk de das hebben omgedaan. Hij kon zichzelf uiteindelijk niet meer beschermen met al de miljarden die hij bezat, al was dat daarvoor wel altijd zo. Hij had vele rechtszaken weten te ontlopen, of afgekocht via geld of via intrinsieke relaties. Nu hebben 'de andere superrijken' hun 'belangen' veilig gesteld door Epstein te elimineren. Een verstandige zet voor vele grootheden met bergen geld, maar een walgelijke vaststelling.

Het bezitten van ‘voldoende’ geld geeft je een tevreden gevoel. Dat gevoel wordt vaak vastgehouden door het ook te delen. Het bezitten van 'teveel' geld geeft je euforie en een paradox (het is nooit genoeg). Delen maakt je ongelukkig en daarmee je leven gevoelsmatig chronisch onvoldaan. Het bezitten van 'te weinig' geld geeft je stress, maar ook een gevoel van overwinnen of overleven. Geluk wordt in veel kleinere dingen ervaren. Dus geld is een middel, geen doel. En als het wel een doel is dan streef je naar 'verkeerde zaken', zaken die je je leven kunnen kosten.