Tong's Tourcolumn #7

Mart Smeets zei laatst dat de Tour te saai is. Waardoor ook de jeugd niet meer kijkt. In veel andere sporten of evenementen hebben ze hier iets aan gedaan, of zijn het van plan. Breakdancing straks op de Olympische spelen, of bij de Olympisch winterspelen de massastart bij het schaatsen. Shorttrack en surfen zijn ook relatief jonge Olympische sporten. De internationale biathlon is een kwart van wat het ooit was. Er wordt tegenwoordig gesprint voor de overwinning. Big Mart kwam niet met voorstellen over hoe en wat bij het wielrennen.

Ik heb er eens over nagedacht. Zou een klimtijdrit mét afdaling geen optie zijn. Vanmiddag zat ik weer, virtueel, billen knijpend bij een motard achterop. Een normale tijdrit is net zo saai, of nog saaier, dan 10.000 kilometer pootjeover in Galgary. Van gisteren herinneren we ons de valpartij en het slippen na de finish van de winnaar Alaphilipe. Vandaag viel de bergetappe ook weer tegen. De dieptepunten worden tot hoogtepunten gemaakt. Wie er allemaal uitvallen is vrijwel heel de rit het belangrijkst. Yates valt uit. Er is nog een Yates. Die valt niet uit, maar probeert zijn ook onherkenbare broer te helpen niet uit te vallen. Je zou voor minder een brooddieet nemen.

De toppers sparen zich en laten hun knechten de wacht houden. Wie de knechten zijn horen we van Maarten en Herbert. Anders zijn ze door de helmen niet te herkennen. Gert Jan Teunissen werd een cultheld door zijn lange manen. Nu zijn het inwisselbare individuen. Je kunt het Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra soms niet eens kwalijk nemen dat ze een renner niet herkennen. De Formule 1 is dodelijk saai geworden nu de wagens zo veilig zijn dat er geen fatale ongelukken meer gebeuren. Het mooiste zou dus een klimtijdrit met een duizelingwekkende afdaling zijn. Zonder dat de renners een helm dragen. Wedden dat de kijkcijfers stijgen?