Tong's tourcolumn #3

Er zijn dagen dat ik niet aan Mart Smeets denk. Tijdens de Avondetappe op NPO 1 echter komen beelden van deze Mastedont uit een glorierijk TV-verleden op m'n netvlies. Smeets werd wel eens verweten dat-ie niet de vrolijkste was tijdens de uitzendingen. Maar ik zou er veel voor over hebben hem in te ruilen voor Dione de Graaff. Het giechelmeisje stopt niet met hinneken, stopt niet met als een breedbekkikker te kakelen en kwaken.

Als sidekick was, of is,ze best te pruimen. Het is ergerlijke tv tegenwoordig. Dat begint al in de middag met Maarten en Herbert. Ik heb het altijd snobistisch gevonden om bij de VRT te kijken. Maar mijn plaatsgenoot dwing me er toe. Net als een andere Bommelaar, Adrie van Houwelingen, heeft-ie een Touretappe gewonnen. Van Houwelingen bleef succesvol als ploegleider bij RABO. Met hem achter het stuur won hij met Menchow de Vuelta. Het humorloze gezwets in de ruimte contrasteert met het klepperende gebit van Dionne.

Tenenkrommende gasten zoals gisteravond maken het af. Jean draait zich om in zijn graf. Zijn neefje Danny is een verademing. Kennis van zaken en een eigen mening. Die zou het samen met Herman van der Zandt moeten doen. En dan Mart af en toe aanschuiven voor sappige details. Met Dalida als traditionele afsluiter. Op z'n Frans. Zou de Neel zeggen.