Tong's voetbalverhalen #24

17 lijkt wel de leeftijd waarop iedere aanstaande topper debuteert. Cruijff, Van Basten en Bergkamp bijvoorbeeld. Faas Wilkes ging ze voor bij Xerxes. Faas Wilkes was ook de eerste Nederlandse speler die als prof furore maakte in het buitenland.

Abe Lenstra durfde niet en Gerrit Keizer was bij Arsenal te onbeduidend. Er zijn bejaarde Italianen die Faas heten. Door hun ouders vernoemd naar die weergaloze dribbelaar. Bij Inter Milaan en Torino schrijven ze zijn naam in gouden letters.

Ook in Spanje, en dan vooral Valencia, dragen ze hem nog steeds virtueel op de schouders. Iets dat ooit letterlijk gebeurde na een historische overwinning. Samen met Alfredo di Stefano van Real Madrid en Kubala van Barcelona was hij destijds de ster van zijn periode. Vergelijkbaar met Messi en Ronaldo tegenwoordig. Wilkes was het grote voorbeeld voor Johan Cruijff. Doordat de KNVB tegen profvoetbal was speelde hij tussen 1949 en 1956 geen interlands. Uiteindelijk speelde hij er toch nog 38, waarin hij 35 keer scoorde. Een ongekend gemiddelde.

Dennis Bergkamp was de speler die in 1998 pas dat aantal doelpunten overtrof. De Tulp, zoals Faas Wilkes in Italië werd genoemd, gaf het stokje door aan een protegé van Cruijff. Daar waar ie zelf de verlosser stimuleerde en inspireerde. Faas Wilkes zou 82 jaar worden. De eerste wegbereider van het Nederlandse topvoetbal.