Nederland is vol

Nederland is vol, en de politiek doet er alles aan om het mogelijk nog voller te proppen. En dan bedoel ik niet door asielzoekers en vluchtelingen op te vangen, maar door diverse beslissingen met betrekking tot donorschap, levensverlenging en het heel moeilijk te maken om euthanasie aan te vragen. Alleen zij die ondraaglijk lijden en geen zicht hebben op herstel mogen euthanasie plegen.

Als iemand een hartaanval of beroerte krijg is het zaak om zo snel mogelijk te reanimeren. Dat kan twee kanten op werken: sinds de nieuwe donorwet ben je automatisch donor tenzij je hebt aangegeven dat je geen donor wil zijn. Het is dus zaak om het lichaam in leven te houden want, ofwel de patiënt kan bijkomen en herstellen, of er sterft een potentiële orgaandonor.

Vroeger (toen alles beter was, ja) ging je gewoon dood. Nu mag je feitelijk pas dood als de overheid dat goedkeurt. Ik heb om die reden een verklaring van geen reanimatie op zak. Als ik getroffen word door een beroerte of hartfalen en ik kom daar niet zelfstandig uit, hoeft mijn leven niet zo nodig kunstmatig verlengd te worden.

Ik heb namelijk geen zin om een als een kreupel kasplantje door het leven te gaan. Om diezelfde reden hoef ik ook geen orgaan te ontvangen al zou ik daarvoor in aanmerking komen. Laat mij maar mooi doodgaan als het zover is. Dan is het gewoon mijn tijd kennelijk.