Social media bedreigen de democratie

Gisteren werd bekend dat Twitter PVV-leider Geert Wilders tijdelijk heeft geblokkeerd. Hoewel dit natuurlijk het goed recht van Twitter is baart het mij wel zorgen. 

De invloed van grote (Amerikaanse) social mediabedrijven op de Nederlandse samenleving is ongekend. De hoeveelheid mensen die via dergelijke kanalen bereikt wordt is iets waar ‘old school’ media alleen maar van kunnen dromen. 

Maar ‘wij Nederlanders’ hebben er totaal geen grip op. Als Twitter of Facebook besluit om bijvoorbeeld rechtse politici als Wilders en Baudet te verbannen van hun netwerk verliezen beide partijen een cruciale verbinding met hun kiezers. Ik durf wel te stellen dat in dat geval beide partijen behoorlijke electorale verliezen zouden lijden.

In onvrije landen als China en Turkije blokkeren en censureren social media er op los om ‘te voldoen aan lokale regelgeving.’ Ik denk dat wij dat gegeven in ons voordeel moeten inzetten om de gelijkheid en vrijheid in het publieke debat te bewaken. 

Ik zou daarom graag zien dat er wetgeving komt om de macht van dergelijke bedrijven aan te pakken. Een basisrecht op een profiel. Ja dat is een verregaande en controversiële maatregel. Maar de macht van social media is ook zeer vergaand. Zo vergaand dat je het een bedreiging voor de democratie zou kunnen noemen.