Wat is dan vrijheid ... (1)

Afgelopen week was ik op vakantie in Duitsland, en zoals eigenlijk altijd wel alle vakanties die ik daar doorbreng, maakte ik ook deze keer een wandeling door het Reichswald met mijn gastheer.

Deze wandeling voerde ons onder meer langs het Reichswald War Cemetery waar duizenden militairen uit Canada, Amerika, Groot-Brittannië en Polen begraven liggen, sommigen van hen nog steeds zonder naam.

Toen ik daar rondliep en bij de graven stilstond kreeg ik kippenvel. Ik stond daar op de restanten, de overblijfselen, van de Tweede Wereldoorlog, bij de graven van de mensen die hun leven hebben gegeven in een oorlog om te zorgen dat mensen die zij niet eens kenden in vrijheid konden leven, zoals zij zelf in vrijheid hadden gekozen om de strijd aan te gaan.

Toen we verder liepen hadden mijn gastheer en ik een gesprek over de gruwelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog (moeten) hebben afgespeeld, en dat er nu vrijwel geen slachtoffers meer in leven zijn, en dat er dus ook weldra niemand meer zou zijn om over die gruweldaden te vertellen. Evenmin als dat er nog mensen zouden zijn die uit de eerste hand kunnen vertellen hoe wildvreemden hun leven gaven voor de vrijheid van anderen.

Het is aan de generaties na hen om niet alleen de burgerslachtoffers te herdenken die vielen tijdens de oorlog, maar ook om hen die het leven lieten voor onze vrijheid, te herdenken.

Reichswald War Cemetery (Foto: DJMO)
Reichswald War Cemetery (Foto: DJMO)Reichswald War Cemetery (Foto: DJMO)
Reichswald War Cemetery (Foto: DJMO)Reichswald War Cemetery (Foto: DJMO)
Reichswald War Cemetery (Foto: DJMO)