#OPHEF: het Duitsland van Rammstein

Het gebeurt zelden, maar vandaag ben ik het een keer eens met iets wat GeenStijl heeft gepubliceerd. Legio mensen buitelen over elkaar heen om de nieuwe clip van Rammstein, getiteld Deutschland, in het kader neer te zetten van 'verkeerd voor goed volk'. Voordat de clip gepubliceerd werd, was er al een sneak preview waarin te zien was dat de clip een scène bevatte waarin joden aan de galg werden opgehangen, EN DAT KON NATUURLIJK NIET!

GeenStijl heeft een stukje geplaatst waarin ze Rammstein verdedigen. Een herstel van de Duitse ziel, die gepijnigd wordt door de horrors van de vorige eeuw, is broodnodig. Het mag dan wel zijn dat Duitsland binnen Europa op dit moment de meeste macht heeft, maar ze durven vrij weinig. De Duitse ziel is zwak en wordt wederom geplaagd door de slavenmoraal (hallo Nietzsche, jij weer hier?).

Rammstein plaatst nu een clip in de ether die ons de verschrikkingen laat zien van die vorige eeuw (de drieslag van ras, gender en politieke moord komt voorbij) terwijl ze een begeleidende tekst heeft die de strijd met de liefde voor Duitsland toont. Misschien wel het beste verwoord in de volgende zinnen: "Deutschland – meine Liebe Kann ich dir nicht geben" waarover iemand op Genius heeft gezegd: "Eine Zeile mit doppelter Bedeutung: sowohl Deutschland-Hass (Deutschland, ich kann dich nicht lieben) als auch Nationalismus (Ich kann dich nicht lieben, weil ich nur Deutschland liebe). Mit so wenig Worten so viel zu sagen ist eine Meisterleistung."(bron

Het refrein spreekt daarbij ook al over de dialectische verhouding tot de Duitse ziel: "Deutschland – mein Herz in Flammen Will dich lieben und verdammen" Wellicht dat Rammstein er hiermee voor zorgt dat de Duitsers uit hun schulp kruipen en hun eigen geest weer op een gezonde manier onder de loep nemen. De slavenmoraal heeft lang genoeg geduurd, wereldoverheersing is ook een beetje passé, maar Duitsland mag wel eens een keertje staan waar ze voor staat: cultuur, ontwikkeling, Bildung.