Gefeliciteerd Kromme

Je zal maar de op één na beste voetballer van een generatie zijn. De Kromme ging er niet gebukt onder. Bij Wim van Hanegem gleed alles van zijn schouders af. Niet klein te krijgen won van Hanegem alle prijzen. Hij vernederde in de WK-74 finale liever de West-Duitsers dan wereldkampioen te worden. Gekleineerd werden de Duitsers. Weggespeeld zelfs. Wim had de ultieme wraak.

De Duitsers bombardeerden. Van Hanegem deed hetzelfde als de Duitsers tijdens het bombardement. Grof geschut. Toch verliezen. Uiteindelijk won ie toch. De Nederlandse vedette. Geen WK-Titel. Wel eeuwige roem.

De Kromme werd in Zuid-Amerika gekozen tot beste speler van het WK-74. Een speler waar je wel van moet houden. Een mens die je koestert. Met Feyenoord Europees-en Wereldkampioen.

Een speler die mede het Nederlandse voetbal groot heeft gemaakt. Kromgebogen loopt ie nog steeds rechtop in de Nederlandse voetbal-hiërarchie. Een grootheid. Bijna groter dan de club zelf. Coen Moulijn werd gekozen tot Feyenoorder van de eeuw. Laat de Kromme tot zijn 100ste leven. De eeuwig beste in Rotterdam.

Voor mij is het de grote kromme. De man van de legendarische uitspraak: 'Wat ik heb opgestoken van de KNVB-cursus is een sigaret.' Legendes worden niet gemaakt. Die bestaan. Met het vuur aan de schenen.

Gefeliciteerd Kromme (Pro Shots / Kay Int Veen)
Gefeliciteerd Kromme (Pro Shots / Kay Int Veen)