[Tour] Verstoppertje

Jongens van het klassement
Deden niet erg mee vooraan
Daarom mocht Alaphillippe
Bij de streep als winnaar staan

Ik neem mijn petje af voor van Avermaet. Ik had echt gedacht dat hij vandaag het geel kwijt zou raken, maar hij heeft het geel niet alleen steviger om zijn schouders, maar heeft ook nog het rode rugnummer. In ieder geval houdt hij het geel dus nog minimaal een dag. Vermoedelijk zal het morgen gaan stormen in het peloton. Een korte etappe met drie zware beklimmingen en finish bergop. Dat zal er te veel aan zijn voor de gele Belg. De kopmannen hebben vandaag verstoppertje gespeeld en geen trap te veel gedaan. Vandaag was dus de stilte voor de storm.

Het was een mooi beeld: de emotionele Fransman Alaphillippe naar beneden te zien komen in de laatste afdaling. Hij had toch maar mooi de hele kopgroep op een hoop gereden. Een terechte winnaar dus.

Vandaag werd de etappe vanaf de start uitgezonden, dus ik hoopte op spektakel. Voorlopig hield iedereen zich rustig, maar dat was logisch want het startsein was nog niet gegeven. De Gendt zat echter al voorin. Klaar om weg te spurten.

Meteen na de start ging Direct Energie in de aanval. Dat was wel verwacht en het duurde niet lang of we zagen ook De Gendt in de kopgroep verschijnen, maar echt weg kwam men nog niet.

Ze hebben echt mooie bergtoppen in Frankrijk, maar iets meer van de koers zou wel leuk zijn. Voorlopig waren Alaphilippe en Vichon in de aanval, maar dat vond Direct Energie niet goed. Op de eerste col kreeg niemand de ruimte om weg te komen.

Sagan wilde de tussensprint nog halen. Alaphilippe raapte het puntje op de top op. Herbert vroeg zich af of er iemand gevaarlijk was voor het klassement. Hij zal het uiteindelijke klassement hebben bedoeld want even later zat de gele trui zelf in de kopgroep.

Die gekke van Avermaet ging namelijk ineens ook in de aanval en reed naar de kopgroep toe. Een kopgroep met ook Gesink en Slagter. Op dat moment wist ik zeker dat Herbert op Gesink geilt, want hij noemde zijn naam constant.

Ik was benieuwd hoever Sky de kopgroep zou laten gaan, want Sky reed op kop van het peloton en er zaten toch nog wel wat gevaarlijke mannen in de kopgroep. Guillaume Martin onder andere.

Uiteraard won Sagan de tussensprint. Calmejane vond het niet snel genoeg gaan met de kopgroep op de tweede beklimming. Dus ging hij er vandoor. Hij kwam niet weg, maar de kopgroep brak wel.  Ik was ook niet blij met Sky op kop want die laat zo’n kopgroep rustig een eind weg rijden.

Taaramäe en Mollaard kwamen wel weg. Die gingen voor de punten. Mollard, de man met de witte arm, won op de top. Gesink en Slagter zaten in de derde groep en dat Gesink daar zat, daar werd Herbert erg nerveus van. Waarom noemt hij dan steeds wel Gesink en niet Slagter? Dat is ook een Nederlander, hoor Herbert.

Tot dan toe was het allemaal niet erg spannend. Ik hoopte dan ook dat er in het peloton op het Plateau des Glières iets zou gaan gebeuren. De groep Gesink kwam dichterbij de kopgroep. Herbert werd er geil van. In het peloton reden echter nog steeds de mindere klimmers van Sky op kop. Ik hoopte dat er een andere ploeg aan het peloton zou gaan sleuren.

Alaphillippe mocht op de top de punten oprapen. Op het onverharde gedeelte kwam Froompie op achterstand door een lekke band. Wat zou er gebeure?. Sky was weg van kop. Maarook al ging Sunweb even op kop rijden het duurde niet lang.

Richting zestig kilometer voor de streep leek het erop dat Sky een tandje bij stak. De voorsprong liep iets terug. Ik was dus benieuwd wat er op de col de Romme zou gebeuren.

In de kopgroep ging Taaramäe. Bij het peloton nam Astana de zaak over van Sky en Barguil vertrok uit het peloton. Het ging beginnen. Tenminste, dat dacht ik, maar Barguil werd teruggepakten Sky reed weer op kop van het peloton, dus er gebeurde geen reet. Wel in de kopgroep. Alaphillippe kwam bij Taaramäe en hij raapte weer de punten op. Kom maar op met die bollen, dacht hij.

Er gebeurde niets in het peloton, maar het gat met de kopgroep werd wel steeds kleiner. Alsof Sky een kaasje aan het schaven was. In de afdaling kwamen er dan wel weer wat brokjes kaas terug.

De Colombière kwam eraan en nu moest er in het peloton toch eens iets gaan gebeuren, dacht ik. Alaphilippe had intussen een dikke voorsprong op zijn medevluchter. Op de top van de laatste col mocht Alaphillippe de bollen al in gedachten aantrekken. Nu nog even de etappe winnen.

Tegen de top vielen er wel wat klassementsrenners uit het peloton. Uran bijvoorbeeld en Mollema en Jungels. Allemaal mannen die gewond waren door de kasseien. Verder gebeurde er niet veel. Uiteindelijk won Alaphillippe dus makkelijk, hield van Avermaet zijn gele trui relatief makkelijk en hadden de klassementsmannen verstoppertje gespeeld. Ik kan niet wachten tot morgen.

Tweet van de dag: Marco Jansen: de pufjes trein rijdt weer voorop      

Opmerking van de dag: Maarten: In de derde week is het lichaam niet ingesteld op adrenaline maar op de herstelstand.

De rit van morgen

Morgen trekken de renners de Savoie in. La Rosière is een geweldig skioord. Je kunt vanuit dit gebied zo Italië in skiën, want het is verbonden met het Italiaanse gebied la Thuile. Je kunt van daaruit héliskiën naar enkele van de meest spectaculaire bergtoppen in de buurt. Vooral voor de jonge vakantiegangers is er veel te doen in dit gebied.

De Savoie was trouwens van 1416 tot 1714 een onafhankelijk land. Daarna behoorde het departement toe aan het koninkrijk Sicilië en vanaf 1720 aan het koninkrijk Sardinië. Daarna werd het door Frankrijk bezet en pas in 1860 werd het aan Frankrijk toegevoegd.

De Savoie is ook bekend om zijn kazen. De koeien worden in de zomer naar de hogere delen van de Savoie gebracht en dan is de kwaliteit van de kazen nog beter dan bij de winterse variant. De bekendste soort is wel de Beaufort. Die kaas mag alleen worden gemaakt in de valleien van Beaugortain, de Tarantaise en de Maurienne en in een gedeelte van de vallei van Arly. De kaas moet afkomstig zijn van koemelk van maar twee rassen: Tarine of Abondance.  De Fransen noemen deze kaas de koningin van de kazen. Kosten? € 27,30 per kilogram op dit moment.

Ik weet niet of de renners na de klim naar het skioord nog trek hebben in harde Franse kaas. Zo dicht bij Italië wordt het vermoedelijk weer pasta.