[Tour] En dat is twee!

14 juli en Démare
Ging als een razende tekeer
Maar het was weer tevergeefs
Wat ook nu won Dylan weer.

De eerste beelden van de koers brachten een grote frons op mijn voorhoofd. Ten Dam demarreerde uit het peloton. Hij schijnt meer dan vijf minuten te hebben gehad, maar moest terug van de ploegleiding. Waar zijn ze eigenlijk mee bezig?

Verder had Terpstra al aangegeven dat er geen waaiers zouden komen. Ik wist dus al bijna zeker dat ik de hele middag naar kastelen, koeien, kerken en huisvlijt zou moeten kijken. Ik had voor de uitzending zelf een rondje gefietst en ik denk niet dat ik langzamer reed dan het peloton ook weer vandaag. Maar goed, als de afloop ook dezelfde zou zijn als gisteren dan zou het wachten niet tevergeefs zijn geweest.

Er waren nu wel twee koplopers in plaats van eentje.

De renners van de sprinterploegen reden op kop van het peloton maar de voorsprong van Minnaard en zijn Franse maatje slonk maar mondjesmaat.  Ik snapte niet dat Quick-Step, Lotto-Soudal en Sky niet als gekken naar de streep reden om België tegen Engeland niet te missen. Blijkbaar zijn wielrenners geen voetbalfans.

Maarten en Herbert vroegen zich af wie de laatste Zeeuw was die een etappe in de Tour won, want je moet toch wat als er niets gebeurt. Je mag niet in slaap vallen als commentator. Minnaard was namelijk een Zeeuw. Maarten wist het vast niet maar hij was zelf de laatste Zeeuw die een etappe won in de Tour.

De renners reden door een landschap waarin de gele trui van van Avermaet niet meer te zien zou zijn als hij een plasje ging doen, zo geel was het graan daar.

De rit was zo mogelijk nog saaier dan die van gisteren. Toen was er nog een korte opleving door de wind. Nu was de wind schuin tegen en dus gebeurde er nog minder.

Er kwam nog een bonussprint en toen zat ik al naar de Belg te kijken, want de NOS zei dat ze op NPO2 verder gingen, maar daar zag ik renners met een tennisracket dus dat klopte niet. Ze zullen wel verder zijn gegaan met de Tour op internet. Minnaard won en van Avermaet kwam ook nog een seconde halen. Toch denk ik niet dat het voldoende is om volgende week de bergen te overleven in het geel.

En dan was er op 17 kilometer van de streep een flinke valpartij en natuurlijk lag Daniël Martin erbij. De bollentrui lag ook op zijn bolle toet. Martin redde het niet meer en verloor nog wat meer tijd dan hij al eerder had gedaan.

Op tien kilometer van de streep was het gedaan met de twee koplopers. Grellier ging nog even het rode rugnummer ophalen.

Gilbert dacht de sprinters te verrassen maar dat was verspilde energie. Het werd weer een geweldige sprint door de beste sprinters van de wereld. Démare deed ontzettend zijn best om op de 14e juli te winnen. Rood-wit-blauw won wel maar de strepen stonden horizontaal en niet verticaal. Groenewegen was ongenaakbaar.

Tweet van de dag: Thomas Lambrecht: José De Cauwer gaat Zoutelande zingen, de apocalyps is begonnen.

Opmerking van de dag: Maarten: Klimmers op kop van het peloton op weg naar de sprintstad Amiens.

De rit van morgen

Tijdens de rit van morgen kunnen de sprinters het schudden. Letterlijk en figuurlijk. Maar ook alle andere renners zullen schudden, want we gaan naar Roubaix en dan weet je het wel. Er liggen vijftien van die kasseistroken te wachten op de renners..

De Belgen kunnen in Roubaix bijna hun eigen land ruiken en dat was vroeger wel anders want toen rook je er alleen kolen, ook al was Roubaix voornamelijk bekend om de textielindustrie. In La Manifacture kun je kennis maken met het rijke textielverleden van de stad. Het museum is gevestigd in een oude textielfabriek waar Roubaix er vele van heeft.

Als je iets over de kolenmijnen wit weten moet je in het vlakbij gelegen Douai zijn. In de 16e eeuw was Douai een van de belangrijkste steden van de Nederlanden. Nu is het een Noord-Frans stadje, maar daar zijn de Vlamingen het absoluut niet mee eens en dat is altijd zo geweest. Al voor de Guldensporenslag in 1302 riep men: Wij zijn allen Vlamingen, Fouquart, en wij zullen Vlamingen blijven, ongeacht welke taal we spreken. Ze riepen het wel in het Frans. In het museum de la Chartreuse wordt onder andere een veelluik van Jan van Scorel in 1540 schilderde.

Het Historisch Mijnmuseum ligt op acht kilometer van Douai. Er zijn drie afdelingen: een mijnmuseum, een documentatiecentrum en een cultureel wetenschappelijk energiecentrum.

Ik denk niet dat de renners morgen na aankomst nog behoefte hebben om naar die musea te gaan. Ze zullen al last genoeg hebben als ze hun behoeften doen.

.