[Tour] Weer die groene

Breeduit kwamen ze omhoog
Geel en groen reden voorop
Colbrelli dacht: die is voor mij
Maar door Sagan werd het een strop

En dan kwamen de laatste kilometers. Als een horde dolle honden stormde het peloton op de finish af. Er was nog één dollere hond en dat was Taaramäe, maar die werd door de meute uiteindelijk weer ingerekend. Gilbert was de eerste die omhoog ging naar de streep, maar hij werd toch weer voorbij gereden. Eerst door de gele trui en daarna door de groene. Eigenlijk bleek het uiteindelijk appeltje-eitje voor Sagan. Geen sprinter, Herbert?

Dan de rit.

Allereerst mijn verontschuldigingen. Gisteren was ik al met koken begonnen toen de laatste kilometers werden verreden. Het zou toch een massasprint worden dus ik keek af en toe even om de hoek van de open keuken. Stom, want nu miste ik de val op vier kilometer van de meet met Kruiswijk. Dat was jammer want ik had wel iets leuks kunnen vertellen over Kruijswijk op die reuzenfiets van Gesink. Komt niet meer voor. Voortaan pas na de Tour koken.

Toen de uitzending begon was er een kopgroep met de oude Chavanel. Die was via strijd tot stand gekomen. De Gendt was er helaas niet bij. Die had ik in mijn rijtje van Cyclingmaster. Hij had het niet gehaald. Herbert dacht dat de sprinters vandaag geen kans hadden. Hij was zeker vergeten dat de laatste winnaar in Quimper Hushovd was, een sprinter.

Op een gegeven moment liep de kopgroep uit tot boven de vijf minuten. Ik dacht dat BMC er wel wat aan zou moeten doen want met gele truidrager van Avermaet hadden ze een kanshebber op de winst vandaag. En niet lang daarna werd de voorsprong ook weer wat teruggebracht door BMC.

Bij de tussensprint deed Gaviria nog even een duit in het puntenzakje. Sagan was daar tweede. Ik dacht dat hij aan het einde van de rit wel eens eerste zou kunnen zijn en dan zou hij geen last meer hebben van Gaviria, nam ik aan.

Bij het eerst bergje dat meetelde voor de punten stond al tien minuten lang dat de kopgroep 4.03 voorsprong had. Dat leek me sterk. Chavanel ging er vandoor en pakte de punt op de top. En even later was de voorsprong ineens 3.31. Die ouwe Fransman wilde de bollen en op het podium. Hij reed bovendien weg van de andere renners in de kopgroep. Zou hij soms last van astma hebben? Dat kan tegenwoordig nog wel eens een voordeel zijn.

Op het tweede bergje zagen we Dumoulin achter het peloton. Ik dacht: hij zal toch niet aangestoken zijn door Matthews? Hij keek namelijk niet blij. Even later was hij gelukkig weer terug in het peloton. Misschien was het dus alleen een grote boodschap geweest. Dat heeft hij wel vaker. Intussen was Gesbert van de kopgroep ook even de struikjes in gegaan, maar niet voor een sanitaire stop.

Ik begon me toch wel af te vragen wanneer ze nou jacht gingen maken op Chavanel en de kopgroep. En ook wie dat dan zouden zijn. Ik vermoedde dat het dit keer Bora zou zijn. En inderdaad. Even later, toen Gesbert werd ingehaald door het peloton, reed Bora ineens op kop.

Toen wij vanuit een helikopter de geitenkust zagen, zag Cavendish de man met de hamer al. In de groep achter Chavanel was het op dat moment oorlog. De groep viel uit elkaar. Men had door dat het peloton de jacht had ingezet.

Chavanel riep op dat moment: ‘Ik wil bolletjes’ maar de achtervolgers kwamen steeds dichterbij. Toch lukte het nog om als eerste boven te komen. Daarna wachtte hij op zijn maatje Calmejane en zijn twee aanhangwagentjes.

Even later had Froome pech. Ik riep meteen: ‘Aanvallen!’ maar had niet de indruk dat ze dat deden.

En terwijl de NOS een samenvatting van de etappe tot dan toe uitzond, lagen er wat renners op de grond. De bolletjestrui lag erbij..

Vlak voor de volgende klim reden ineens de mannen van Bardet op kop. Wat was het plan? Er was geen plan want op de klim waren ze alweer weg. Skujins pakte nu de punten op de top. Chavanel werd opgeslurpt door de muil van het peloton.

En dan kwam de laatste meetellende klim. Zou Skujins de bollen van Chavanel afpikken? Dat was de vraag. Inderdaad pakte Skujins de bollen af van de oude krijger. Calmejane krijgt vanavond geen toetje en moet vroeg naar bed, maar dat moest hij toch al.

Langzaam naderde de draak de prooi. Bij de bonusstreep werd de prooi opgepeuzeld door Alaphilippe en van Avermaet. Daarna kwam de gevreesde sprint op een helling van bijna vijf procent. En als Sagan er voorin bij is, dan weet je het eigenlijk wel.

Tweet van de dag: Anette: Het zou me niets verbazen als #alaphilippe (FRA) met 1 sec #vanavermaet (BEL) zou verslaan

Opmerking van de dag: Herbert: Calemejane is hypernerveus. Niks Calmejane.

De rit van morgen

Morgen rijden de renners naar de bekende Mûr de Bretagne. Alweer in Bretagne dus. En niet zo ver van de finishplaats van vandaag. Ze krijgen dus eigenlijk een toeristische route van een paar dagen door Bretagne, maar de organisatie zal toch wel weten dat de renners geen tijd hebben om onderweg alle mooie en interessante plekjes te gaan bekijken. Het is dus voor ons, kijkers, dat ze dat doen.

En er zijn veel mooie en interessante plekjes daar in de omgeving van de aankomstplaats. Neem nou het plaatsje Pontivy, vlakbij Mûr de Bretagne. Het stadje heeft de naam te danken aan de monnik Yvi die de eerste brug daar bouwde.

Die monnik kwam oorspronkelijk van het Britse eilandje Lindisfarne. Volgens het verhaal had hij wondere krachten. Hij was een voorbeeldige monnik en deelde voedsel uit aan de armen. Toen hij een keertje tijdens de mis met de aartsbisschop een kreupele man ontdekte die zich moeizaam bewoog, stak hij zijn hand uit om hem te helpen een trapje op te komen om de ring van de bisschop te kussen. De kreupele voelde meteen zijn krachten terugkeren. En tijdens de overtocht naar Frankrijk stak een enorme storm op terwijl de monnik lag te slapen. De zeelui riepen al God om hulp, maar toen ze de monnik wakker maakten en deze een gebedje prevelde ging de storm onmiddellijk liggen.

In het stadje is ook nog een zeer mooi kasteel en je kunt er heerlijk eten.

Ik denk dat veel renners morgen ook een schietgebedje doen dat ze de muur in Mûr de Bretagne goed opkomen, maar of het zal helpen? De monnik is er namelijk al erg lang niet meer.