Is Barbie zielig?

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, heeft onlangs een zelfmoordpoging ondernomen door een overdosis drugs te nemen. Dat vermelden sommige dagbladen tenminste. Het zou me ook niet verbazen.

Barbie is al jaren een van de meest bekeken realitysterren. Na Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol is haar hele leven zo’n beetje volledig in het daglicht gegooid door RTL. Ging ze trouwen, kreeg ze een baby, kreeg ze een ooglidcorrectie, werden haar tieten weer eens nog groter, dan was RTL erbij om de kijkers mee te laten genieten. Haar leven met Michael werd uitgebreid in beeld gebracht. Wat ze ook deed, iedereen kon er naar kijken.

Ik heb totaal niets met realityseries, maar zie natuurlijk wel eens wat langs komen bij programma’s als De Wereld Draait Door of Pauw en dan denk ik altijd: waarom gooien mensen hun hele hebben en houwen op het scherm?

Natuurlijk worden die series ook nog eens flink opgeleukt. Aan een gewoon leventje zoals mensen meestal hebben, heeft RTL of een van die andere commerciële kutzenders natuurlijk niets. Dus sterren als Barbie worden ook nog eens opgefokt door de zender, want dat brengt betere kijkcijfers op. Of dachten jullie dat die geesten in huis en die paranormale Barbie echt van haar af kwamen. Welnee, veel werd natuurlijk in scène gezet. En Barbie vond het lange tijd prima.

Nu kun je natuurlijk zeggen dat ze er zelf bij was en er lange tijd van geprofiteerd heeft, maar dan vind ik dat toch een beetje te kort door de bocht. Barbie was gewoon een naïef meisje dat ook in de handen van een loverboy had kunnen vallen, maar in dit geval was RTL de loverboy. Loverboys paaien de meisjes eerst met mooie cadeautjes, met gladde praatjes, door lief te zijn voor de meisjes, ze krijgen nogal eens wat ze thuis missen en voor ze het weten zijn ze volledig afhankelijk van ze. RTL deed precies hetzelfde bij Barbie.

Barbie was nog erg jong toen ze gecast werd voor Oh Oh Cherso. Natuurlijk heeft ze het IQ van een garnaal, maar daar word je mee geboren. Lekker makkelijk voor degene die cast. De producent van haar programma’s is Warner Bros, het vroegere Eyeworks van Reinout Oerlemans. Je weet wel, die een huis van 21 miljoen dollar kon kopen over onder meer haar hoofd. Die productiemaatschappij heeft haar hele leven in scène gezet en zij speelde braaf mee.

Patty Brard noemde eens het leven van een realityster een harde baan. Dat is het ook. Je moet daar tegen bestand zijn. Melisa Schaufeli met haar dikke lippen was dat wel en vindt dat Barbie hulp nodig had gehad.  Aardig van haar, maar te laat.

Barbie is dan wel een professionele realityster, maar het is ook een zeer labiele vrouw met een niet al te hoge intelligentie. Warner Bros had daar aandacht aan moeten besteden. Over het algemeen is de nazorg bij realityseries klote. Er is op de set blijkbaar wel een psycholoog, maar die is weer weg als de opnames zijn gemaakt. Kandidaten worden gemanipuleerd en opnames worden verknipt om alles lekker smeuïg te maken. Er worden uren film zodanig geknipt dat zelfs het gesproken woord niet meer zo is als het oorspronkelijk was. Woorden worden geknipt en ergens anders geplakt. Eigenlijk wordt er gesold met de deelnemers. Het is verbazingwekkend dat de ogen van Barbie wat dat betreft nu pas open zijn gegaan.

Jarenlang heeft ze braaf gedaan wat er van haar werd gevraagd. Natuurlijk werd ze daar ook beter van, zou je zeggen, maar dan is er toch iets verkeerd gegaan. Ze leeft momenteel namelijk van een bijstandsuitkering en dat terwijl er nog weer een serie wordt gemaakt met de titel: Samantha & Michael scheiden er mee uit.

Het merk Barbie is volledig uitgebuit vanaf 2010. Barbie was wel heel makkelijk te manipuleren. Ze had het al eerder door en wilde stoppen, maar dan werden er weer beloften gedaan en dan ging ze maar weer door. Die beloften werden dan niet gehouden en nu was de maat vol.

Het is niet alleen Barbie die volledig is uitgebuit door onder andere RTL. Het gaat met veel realityseries precies hetzelfde. Het is eigenlijk een wonder dat er niet veel meer deelnemers aan onderdoor zijn gegaan. Nou moet ik er wel bij zeggen, dat ik niet veel van dat wereldje weet en ik kijk ook nooit naar programma’s met shownieuws, dus er kunnen best al wel meer deelnemers volledig opgebrand zijn geraakt na zo’n serie.

In het boek ‘Niet te filmen’ doet Barbara Kuipers een boekje open over de manier waarop realitytv wordt gemaakt. Je valt van de ene verbazing in de andere. Alles is in scène gezet. Ze weten hoe ze iemand aan het huilen krijgen en zetten via slimme tactieken mensen tegen elkaar op, zodat je sensationele tv krijgt. Het is een gewetenloze wereld en het is nog een wonder dat iemand die zo labiel is als Samantha de Jong het nog zo lang heeft uitgehouden zonder eronderdoor te gaan.

Er zullen wel veel mensen zijn die vinden dat ze het allemaal aan zichzelf te wijten heeft gehad, maar ik denk er toch iets anders over. Er wordt een geraffineerd spel gespeeld door mensen die anderen gemakkelijk kunnen manipuleren en dan is het heel moeilijk om jezelf daartegen te beschermen.

Ik wens Samantha het beste en hoop dat ze nu eindelijk een wijze les gaat trekken uit het verleden. Misschien dat ze dan haar leven er weer een beetje bovenop krijgt. De steun van familie en echte vrienden is daarbij noodzakelijk en die echte vrienden moeten dan ook wel heel echt zijn.

Ik ben in ieder geval blij dat ik nooit naar al die bagger op de commerciële zenders heb gekeken en na wat ik tijdens de voorbereiding op deze column heb gelezen, weet ik wel zeker dat ik er ook nooit naar zal gaan kijken.