Verdwenen katten

Ik krijg bijna dagelijks wel foto’s van vermiste poesjes op Facebook. Die zou je dan moeten delen omdat de eigenaar erg zielig is. Hij of zij is het lieve poesje kwijt en wat zou daar niet allemaal mee gebeurd kunnen zijn?

Ik deel die dingen nooit. Ten eerste zou het ongelofelijk mazzel zijn als toevallig iemand in mijn vriendenkring op Facebook precies die zwarte kat heeft gezien die op de foto staat, want er lopen talloze zwarte katten rond buiten. Ten tweede is dat dus het probleem. Ze lopen buiten. Dan kan er van alles gebeuren.

Van oorsprong is de kat wild. Er is echter een gedomesticeerde kat gevonden in een neolithisch graf van 9500 jaar geleden. Ze zijn dus al een tijdje ook te krijgen in een tamme versie. Logisch want katten vangen muizen en dus kwamen de mensen er al in die tijd achter dat katten nuttige dieren zijn.

In Nederland leven tegenwoordig ook weer wat wilde katten. In Limburg vooral. In de rest van Nederland zijn het verwilderde tamme katten, of gewoon tamme katten die ook buiten worden gelaten. Dat laatste is het probleem.

Ik woonde in mijn jeugd in Duindorp, onderdeel van Scheveningen. Tegenover ons huis was een duin en daarachter waren de Bosjes van Poot. Als je de straat uitliep, dan kon je daar de duinen in, richting Kijkduin. Ik kwam daar nogal eens een zwerfkatje tegen. Dat nam ik dan mee naar huis en vertelde mijn ouders dat het toch wel een erg zielig katje was dat hoognodig water moest drinken en wat kattenbrokjes moest eten om op krachten te komen. Mijn ouders zeiden dan altijd dat het goed was, maar dat de kat de volgende dag weg moest zijn. Dat gebeurde echter nooit en zo hadden we op een gegeven moment wel zeven katten en als ik alle zwerfkatten mee naar huis had genomen die er in de bosjes en de duinen rondzwierven dan was ons huis te klein geweest.

Ook waar ik nu woon zie je veel katten rondlopen. Er zijn vlakbij ons huis een paar parken en het is een wijk met eengezinswoningen met tuinen en daar struinen die katten ook door op weg naar een lekker muisje of een jonge vogel. Ik heb een vijver en had daar een beveiliging tegen reigers boven aangebracht. Geen reiger kwam er door, maar wel de een of andere zwarte kutkat en die at drie van mijn goudvissen op. Dus moest ik de vijver nog beter beveiligen.

Hoe komen al die katten dag en nacht buiten?

Nou, heel vaak gewoon omdat ze buiten worden gelaten en de baasjes er niet echt naar omkijken totdat ze een paar dagen niet meer af en toe naar huis komen voor een lekker brokje dat wat makkelijker te krijgen is dan een muis. Die eigenaren vergeten dat hun katten ook overlast veroorzaken. Ze eten niet alleen zo’n goudvis op als ze de kans krijgen, ze schijten ook in de tuinen en dat is dan meestal niet de tuin van de eigenaren.  Dat is niet alleen smerig, maar ook nog slecht voor de volksgezondheid. Stel dat je kleine kinderen hebt die in de tuin spelen en ermee in aanraking komen zonder dat jij het door hebt. Die kunnen een besmetting met toxoplasmose krijgen. Dat is meestal niet zo ernstig, maar er zijn uitzonderingen.

Je kunt van alles tegen die katten ondernemen, zoals azijn in je tuin sprenkelen, maar dat vind ik zelf ook niet echt lekker ruiken. Ik hou het dan ook maar bij cacaodoppen in de winter. Daar gaan katten niet op zitten schijten. In de zomer is onze tuin helemaal vol met struiken en planten en dan blijven ze vanzelf wel weg.

Er zijn echter ook gedumpte katten bij. De mensen gaan op vakantie en er is even een paar weken niemand die voor ze zorgt en ze zolang in een dierenhotel of poezenpension onderbrengen scheelt al gauw € 12,00 per dag en dat zijn toch een paar pilsjes of wijntjes. Die dumpen dus die handel en na de vakantie kopen ze gewoon weer nieuwe.

Die laatste categorie mensen zullen echter niet hun katten als vermist op Facebook zetten. Dat doen alleen degenen die ze buiten laten. En als ik zo op Facebook kijk wat er iedere dag langs komt aan gedeelde vermiste poesjes alleen al in mijn vriendenkring dan zijn dat er heel wat. Die denken niet echt na over de overlast die ze kunnen veroorzaken.

Nu kun je zeggen dat die katteneigenaren hun katten dan maar binnen moeten houden, maar een kat is, in tegenstelling tot een hond, nog altijd half wild. Het beste zou zijn als katten voordat ze verkocht worden een chip ingeplant krijgen, zodat de eigenaar altijd kan worden opgespoord. Verder hoef je een kat niet per se de tuinen en parken in te sturen om ze buiten te laten zijn, want een kattenren in de tuin volstaat al. Tamme katten hoeven niet zo ver weg. Je kunt ze ook, net als een hond, aan een lijn uitlaten. Dan zijn ze lekker buiten, kunnen daar op een plek die geen overlast geeft hun behoeften doen en ze raken niet vermist.

Laat je ze wel gewoon alleen naar buiten gaan dan kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er ergens in de buurt iemand woont die het zat is dat de katten steeds in de tuin schijten en dat die dan giftige kattenbrokjes heeft neergelegd of de kat heeft gevangen en vermoord en ergens ver weg heeft begraven. Als er een Chinees restaurant in de buurt is, kan het ook zomaar voorkomen dat je zelf Moortje in je bakje van de afhaalchinees krijgt als je geen zin hebt om zelf te koken. In deze gevallen kun je op Facebook delen wat je wilt, maar je ziet je kat nooit meer terug.